Inflatia din Uniunea Europeana a ajuns in luna septembrie la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, fapt care se datoreaza in principal cotei record la care a ajuns petrolul. Aceasta evolutie a amplificat asteptarile privind o posibila modificare a dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE), apreciaza Eurostat, biroul de statistica european, preluat de agentia de presa Bloomberg.

Preturile bunurilor de consum din cele 12 natiuni ale zonei euro au crescut cu 2,6% fata de anul anterior, dupa ce, in august, inflatia anuala urcase la 2,2%. Este cea mai mare crestere din ianuarie 2002.

Majorarea pretului titeiului cu 47% in acest an, fata de 2004, a impins inflatia dincolo de limita stabilita de BCE de 2%, obligandu-l pe presedintele acesteia, Jean-Claude Trichet, sa faca la inceputul lunii octombrie prima declaratie publica asupra posibilitatii modificarii dobanzii de referinta.

Dezvoltarea economica din zona euro a fost depasita de cea a Statelor Unite, o estimare a FMI indicand o crestere de 3,5% (3,3% dupa cele doua uragane) pentru SUA, in timp ce prognozele pentru Uniunea monetara graviteaza in jurul valorii de 1,3%.

Marea Britanie si SUA se lupta si ele cu inflatia. Bank of England a raportat o majorare anuala a preturilor la bunurile de consum la 2,5%, in luna septembrie, cel mai ridicat nivel al inflatiei din ultimii 8 ani, potrivit Oficiului de Statistica Nationala din Londra. In Statele Unite, rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,7% in luna septembrie, cea mai mare crestere din mai 1991. Petrolul a ajuns la o cotatie record de 70,85 dolari pe baril pe 30 august, la o zi dupa ce uraganul Katrina a lovit Golful Mexic, ceea ce ar putea provoca o instabilitate in monitorizarea inflatiei. BCE ar putea esua in incercarea de a mentine indicele preturilor din 2006 sub plafonul stabilit, a declarat economistul Otmar Issing pentru Bloomberg.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
GRAV: Poluarea aerului provoacă 8,8 milioane de decese premature în fiecare an
Setari Cookie-uri