Furtuna Wilma s-a transformat in uragan, dar piata petrolului nu pare afectata, pentru ca exista probabilitatea ca acesta sa ocoleasca Golful Mexic. In proportie de 60-70%, uraganul Wilma isi va continua cursul actual si nu va lovi rafinariile din aceasta regiune.

Wilma a fost promovata la categoria 5, extrem de periculos, categoria la care a fost cotat si uraganul Katrina la nivelul sau maxim, a transmis Centrul National pentru Uragane (NHC), citat de agentia de presa Bloomberg. Informatiile arata ca viteza vantului atinsese ieri 280 km/ ora, fata de 180 km/ora, cat se consemna marti.

Totusi, este posibil ca Wilma sa-si piarda din intensitate pana la nivelul de categorie 3 in momentul in care va lovi Peninsula Florida, pe 22 sau 23 octombrie, a afirmat Jennifer Pralgo, meteorolog la NHC. Uraganele de o asemenea magnitudine nu se mentin, de obicei, la acest nivel. Vom vedea ca viteza vantului se va diminua in urmatoarele 12 ore, aproximativ pana la categoria 4, a adaugat Pralgo.

In ciuda accentuarii intensitatii uraganului Wilma, pretul petrolului nu a crescut foarte mult, acesta osciland ieri in jurul valorii de 63,25 dolari pe baril (dpb), ajungand la ora 16.30, ora Romaniei, la 63,45 dpb.

Cotatia titeiului nu a urcat, datorita prognozelor ca uraganul Wilma va ocoli platformele si rafinariile din Golful Mexic si pe baza unui raport potrivit caruia rafinariile americane au produs cu 3,8% mai mult petrol saptamana trecuta, fata de saptamana anterioara.

Companiile au redeschis 35% din productia din Golful Mexic, care a fost in totalitate inchisa luna trecuta, cand a lovit uraganul Rita. Majoritatea rafinariilor au fost repornite, pretul benzinei scazand ieri dupa ce rafinaria din Beaumont, a grupului Exxon Mobil Corp., a sasea rafinarie ca marime din SUA, si-a redeschis portile, fiind a 15-a rafinarie care isi reporneste activitatea din cele 20 inchise. Beaumont reprezinta 2% din capacitatea totala de rafinare a Statelor Unite.

Sansele ca uraganul Wilma sa-si mentina cursul si sa nu loveasca rafinariile din Golful Mexic sunt de 60-70%, nefiind astfel afectate nici lucrarile de reconstructie care se desfasoara in zona.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri