Increderea in mediul de afaceri german a crescut in noiembrie peste asteptari, la un nivel maxim al ultimelor 15 luni, ceea ce arata ca ritmul de revenire economica s-ar putea intensifica anul viitor, scrie Bloomberg.
Institutul Ifo din Munchen a anuntat ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 93,9 puncte, de la 92 puncte in octombrie, acesta fiind cel mai inalt nivel atins de indice din august 2008, informeaza NewsIn.

Economistii estimau ca indicele va creste la 92,5 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg. In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.

Cresterea economica a accelerat in al treilea trimestru, in contextul in care companiile si-au refacut stocurile si cresterea comenzilor pentru exporturi a determinat fabricile sa intensifice productia. Industria manufacturiera a crescut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, iar indicele bursier DAX a avansat cu 20% in acest an.

Rata somajului, aprecierea monedei europene si expirarea masurilor de stimuli ar putea totusi sa limiteze ritmul de crestere in 2010.

"Sfarsitul lumii a fost anulat. Comenzile sunt solide si situatia actuala pare buna, chiar daca dinamica economiei va fi slabita de expirarea masurilor de stimuli", a declarat Jens Oliver Niklasch, economist in cadrul Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a ajuta economia sa depaseasca starea de criza, si-a imbunatatit saptamana trecuta previziunile de crestere economica, mizand in prezent pe o crestere de 1,2% in 2010, dupa o comprimare de 5% in acest an.

Refacerea stocurilor si cresterea investitiilor din Germania au compensat in al treilea trimestru scaderea consumului privat, ducand la o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,7%, potrivit statisticilor oficiale publicate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Fiica primarului New York-ului ar fi fost arestată la un protest din weekend
Setari Cookie-uri