Potrivit statisticilor oficiale, produsul intern brut (PIB) al Canadei a avansat cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, in contextul in care economistii consultati de Bloomberg prevedeau o crestere de 1%. Declinul din al doilea trimestru, anuntat initial la 3,4%, a fost revizuit la 3,1%.

Pentru a sustine cererea, premierul Stephen Harper prevede un deficit bugetar record, de 55,9 miliarde dolari canadieni (52,9 miliarde dolari SUA), iar guvernatorul bancii centrale, Mark Carney, intentioneaza sa mentina dobanda cheie la nivelul minim record de 0,25% pana in luna iunie.

Carney a precizat ca procesul de revenire ar putea fi mai indelungat decat in cazul altor recesiuni, in contextul in care rata somajului afecteaza nivelul cheltuielilor de consum, iar aprecierea monedei afecteaza exporturile.

"Exista un grad mare de optimism in legatura cu 2010, insa aceasta este natura umana. Nu avem multi indicatori concreti care sa arate ca va fi un fenomen general", a declarat Greg Wight, director executiv Algoma Central Corp, citat de NewsIn.

Nivelul cresterii din al treilea trimestru este sub nivelul anticipat de banca centrala, ce estima o crestere de 2%.