Guvernul italian a revizuit in urcare previziunea de crestere economica pentru acest an, la 1,1%, de la nivelul de 0,7% estimat anterior, a anuntat Ministerul Economiei.

Guvernul a adoptat o varianta revizuita a programului de stabilitate, document ce va fi trimis Comisiei Europene, in cadrul caruia figureaza noile previziuni, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, ministrul economiei, Giulio Tremonti, a indicat ca prognoza de crestere economica va fi majorata "la circa 1%".

Revizuirea in urcare a prognozei se datoreaza "perspectivelor unei reveniri mai puternice a comertului mondial", ce va avantaja economia Italiei, bazata pe exporturi, a subliniat ministrul. Noua prognoza prevede o crestere economica de 2% in 2011 si 2012, nivel identic cu cel din proiectiile anterioare.

In cadrul noilor prognoze publicate de Fondul Monetar International (FMI), institutia mizeaza pe o crestere economica de 1% in acest an in Italia.

Estimarea de deficit public din acest an ramane neschimbata, de 5% din PIB, semnificativ peste nivelul de 3% prevazut de Pactul de Stabilitate de la Maastricht. In 2011, deeficitul urmeaza sa se reduca la 3,9%, pentru a cobori la 2,7% in 2012.

Datoria publica urmeaza sa atinga 116,9%
din PIB in 2010.

Potrivit estimarilor guvernului, rata somajului, ce a atins in decembrie cel mai inalt nivel din ianuarie 2004, de 8,5%, urmeaza sa fie de 8,4% in acest an, pentru a cobori ulterior la 8,3% in 2011 si la 8% in 2012.

Italia a iesit din recesiune in al treilea trimestru din 2009
, cu o crestere economica de 0,6%, insa unii economisti avertizeaza ca revenirea este inca nesigura. In 2009, economia Italiei s-a contractat cu 4,8%, potrivit ultimelor estimari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si