La aproape un an de la deschiderea unei anchete aprofundate de catre Bruxelles, comisarul european petru concurenta, Neelie Kroes, a ajuns la un acord cu administratorul delegat al bancii, Pierre Mariani, si cu autoritatile din Franta, Belgia si Luxemburg, pentru restructurarea Dexi, relateaza Les Echos conform NewsIn.

Grupul, ce a primit un pachet de ajutor de 6,4 miliarde euro pe perioada crizei financiare, a promis sa cedeze circa 35% din active, pentru a contrabalansa avantajele competitive dobandite din subventiile si garantiile de stat. Potrivit acordului, banca va trebui sa isi reduca bilantul contabil la 430 miliarde euro pana in 2014, de la 650 miliarde euro in 2008.

Inainte de criza creditelor, Dexia era un creditor major pentru autoritatile locale. Cu toate acestea, creditele pe termen lung erau refinantate prin imprumuturi pe termen scurt din piata interbancara. Cand creditarea a inghetat in timpul crizei, banca a ramas fara lichiditati.

Potrivit acordului cu UE, Dexia va vinde divizia italiana Crediop, precum si participatia in compania mixta spaniola Banco de Sabadell SA, dar si divizia de retail din Slovacia. De asemenea, grupul va renunta la activitatile de asigurari din Turcia, unde va pastra insa divizia de retail banking, Denizbank.

Grupul Dexia este prezent si pe piata din Romania prin Dexia Kommunalkredit Bank, unul din principalii jucatori pe piata finantarilor acordate autoritatilor locale.