Este vorba despre Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia si Romania si tarile din grupul Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) , relateaza AFP, citeaza NewsIn.

"Am trecut o etapa importanta prin semnarea unei declaratii comune ce afirma ca asigurarea securitatii energetice este o datorie de mare importanta", a spus premierul ungar Gordin Bajnai.

Declaratia subliniaza necesitatea formarii unui "triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est".

Potrivit premierului ungar, unghiul estic al triunghiului ar putea fi proiectul de gazoduct Nabucco (pentru aducerea de gaz din Marea Caspica), unghiul nordic ar fi un terminal de gaz lichefiat in Polonia, iar unghiul sudic ar fi un alt terminal de gaz lichefiat pe insula Krk din Croatia.

Premeirul a amintit ca anul trecut si in alti ani, sute de mii de oameni au inghetat din cauza conflictului dintre Kiev si Moscova in domeniul gazului. "Am putut veni in ajutorul Bosniei si Serbiei. Acum, vrem sa extindem aceasta cooperare", a spus el. Premierul a subliniat ca gazoductele ar trebui sa lege Marea Baltica de Adriatica si, in acest scop, va fi nevoie de "o cooperare fara precedent nu numai intre institutiile tarilor semnatare, dar si intre societatile din diverse state, precum si o finantare europeana".