Economia Rusiei a crescut in trimestrul anterior pentru prima oara din 2008, in contextul in care industria manufacturiera si serviciile si-au revenit, iar ritmul disponibilizarilor a incetinit, arata un indicator calculat de VTB Capital, potrivit Bloomberg.
Produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere anuala de 0,5% in primele trei luni ale anului, dupa un declin de 2,6% in al patrulea trimestru din 2009, potrivit indicatorului. Economia a avansat cu 1,1% in martie, dupa o crestere de 0,5% in februarie.

Cererea din ce in ce mai mare de marfuri si cresterea cheltuielilor de consum au ajutat la redresarea economiei din cea mai grava criza de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991. Economia s-a comprimat pentru al patrulea trimestru consecutiv in perioada octombrie-decembrie, cu 3,8%, dupa un declin de 7,7% in al treilea trimestru., potrivit NewsIn.

"Revenirea industriei ramane limitata, in timp ce activitatea din sectorul serviciilor revine puternic", a declarat Aleksandra Evtifieva, senior economist in cadrul VTB Capital din Moscova. "Foarte incurajator este faptul ca ritmul disponibilizarilor a incetinit in luna martie in ambele sectoare", sustine economista.

Ministrul adjunct al dezvoltarii economice afirma, in martie, ca economia tarii ar putea creste cu 4,5% in 2010.

Banca centrala a Rusiei a coborat luna trecuta dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un minim record de 8,25%, marcand cea de-a 12-a reducere consecutiva, dupa ce masurile anterioare nu au fost suficiente pentru a impulsiona economia. Productia industriala a crescut intr-un ritm mai lent in februarie, in contextul in care nivelul de creditare a continuat sa scada, in pofida relaxarii politicii monetare.

Potrivit unui raport separat intocmit de Morgan Stanley, economia Rusiei ar putea avansa cu 6,5% in acest an, comparativ cu estimarile anterioare, ce prevedeau o crestere de 5,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
UE vrea să îşi facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi echipamente
Setari Cookie-uri