Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a mentinut dobanda cheie la nivelul minim de 0,5% si a metinut programul de cumparare de active la nivelul de 200 miliarde lire pentru a treia luna la rand, inaintea alegerilor legislative din 6 mai, scrie Bloomberg.

Comitetul condus de guvernatorul BoE, Mervyn King, a mentinut programul de cumparare de active, in ton cu estimarile analistilor consultati de Bloomberg.

Oficialii bancii centrale nu au facut comentarii legate de politica monetara inainte de alegerile ce vor avea loc luna viitoare, in contextul in care premierul Gordon Brown si oponentul sau, David Cameron, poarta discutii aprinse pe acest subiect. In conditiile in care alegerile vor fi, probabil, dominate de economie, Brown, in varsta de 59 de ani, subliniaza rolul sau in refacerea economiei britanice dupa criza financiara globala, in fata a ceea ce considera lipsa de experienta a lui Cameron, informeaza NewsIn.

"Nu a existat niciun motiv pentru ca oficialii sa-si schimbe viziunea, si nu ar fi facut nimic nici daca nu ar fi existat alegerile", a declarat Ian Kernohan, economist in cadrul Royal London Asset Management. "Alegerile de luna viitoare le-au oferit un motiv de a fi pasivi si de a astepta sa vada care este situatia fiscala".

Programul de cumparare de active a fost initiat pe 5 martie 2009. Ultima majorare a programului a fost anuntata pe 5 noiembrie, cand acesta a fost suplimentat cu 25 miliarde lire sterline, la 200 miliarde lire sterline.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si