BCE mentine dobanda cheie la minimul istoric de 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 1%, pe fondul problemelor din Grecia si a riscului de contagiune asupra altor state membre, precum Spania sau Portugalia.
Dobanda cheie, un barometru al creditelor pentru intreaga zona euro, a ramas neschimbata la aceasta valoare minima de exact un an, relateaza Boursorama, citeaza NewsIn.

"'Presiunile asupra BCE sunt foarte mari", estimeaza economistul Deutsche Bank Gilles Moëc, in conditiile in care presedintele Jean-Claude Trichet are sarcina foarte grea de a asigura lumea de stabilitatea monedei europene si a mai tinerei Uniuni Economice si Monetare (EMU), care traverseaza cea mai grava criza de la infiintarea sa acum 11 ani pana in prezent.

Agentia de rating Moody's a dat, astazi (06.05.2010), o noua lovitura, estimand intr-un raport ca situatia din Grecia reprezinta un risc major pentru bancile mai multor tari europene, printre care Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie.

Moneda unica a continuat sa piarda teren in fata dolarului, cursul coborand joi la 1,2737 dolari/euro, acesta fiind cel mai scazut nivel din martie 2009 pana acum.

Banca Centrala Europeana a facut deja o serie de miscari controversate, printre care si decizia de a accepta titluri de stat din Grecia, indiferent de ratingurile obtinute de acestea de la institutiile de evaluare.

Sefii de stat si de guvern din zona euro se vor intalni vineri (07.05.2010) cu ocazia unui summit de criza la Bruxelles, unde vor discuta ratificarea planului de salvare a Greciei de 110 miliarde euro si despre o posibila reforma a zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri