Un acord asemanator codului de bune practici din Romania obliga marii retaileri francezi, sub amenintarea supraimpozitarii, sa reduca, in caz de criza, costurile prezentei in raioane a fructelor si legumelor autohtone, relateaza Radio Romania Actualitati, preluat de RADOR.
Marile lanturi de magazine din Franta s-au angajat in fata presedintelui Nicolas Sarkozy sa-si regleze taxele impuse agricultorilor, in functie de costurile de productie ale acestora, urmarindu-se astfel protejarea fermierilor francezi, potrivit NewsIn. Daca supermarketurile, care vor trebui sa semneze un angajament individual, nu se vor plia regulilor si nu vor reduce marjele, atunci vor risca sa se vada in situatia de a li se impune o taxa suplimentara pe suprafata comerciala.

In prezenta sefului statului, Nicolas Sarkozy, reprezentantii supermarketurilor s-au angajat la Palatul Elysee sa faca un efort si sa reduca pe timp de criza marjele impuse producatorilor de fructe si legume, adica taxele pe care marile magazine le impun pentru prezentarea produselor. Este cazul, de pilda, al taxei de raft.

Cand preturile inregistreaza o scadere semnificativa in raport cu media pe ultimii cinci ani, se va considera ca este criza, asa incat valoarea acestor marje va trebui sa diminuata. In cazul piersicilor si al nectarinelor, de exemplu, este vorba de o scadere de 10%, iar in cel al capsunilor si al cireselor, de 20%.

In plus, presedintele Nicolas Sarkozy insusi a facut o precizare: este criza atunci cand pretul platit producatorului este inferior costurilor de productie."Lucrurile sunt foarte simple: cand este criza trebuie sa existe un acord de scadere a marjelor, pentru ca producatorul sa-si vada pretul crescut, iar cumparatorul sa nu fie penalizat", a explicat Sarkozy.

Decizia asupra perioadei in care producatorii de fructe si legume sunt in criza ii va reveni guvernului.

Michel Eduard Leclaire, presedinte director general al lantului de supermarketuri cu acelasi nume, a declarat pentru RRA ca este vorba despre un "acord constrangator" in special pentru cei care aveau obiceiul sa impuna marje mari. "Vor trebui sa joace jocul, altfel vor fi sanctionati. Nu e nicio problema sa fie controlati, statul - prin intermediul Directiei pentru Impozite sau al Directiei Impotriva Fraudelor - putand verifica pretul de cumparare si cel de vanzare si nu cred ca se vor retine sa ne prinda pe picior gresit", a spus Leclaire.

In mare, acordul ii multumeste pe agricultori, ale caror venituri au scazut anul trecut cu peste 30%. Cu toate acestea, sindicatele care ii reprezinta au precizat ca raman vigilente, pentru a se convinge ca masura luata va avea repercusiuni reale pozitive asupra producatorilor de fructe si legume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri