Astfel, investitiile sale au crescut cu 27,5%, la 8,13 miliarde de dolari, conform unui raport prezentat de Ministerul Comertului, citat de Bloomberg.

Datele oficiale din China au depasit estimarile economistilor intervievati de Bloomberg, care prevedeau o crestere a investitiilor de 23,2%. In primele cinci luni ale anului, investitiile straine in China au crescut cu 14,3%, la 38,9 miliarde dolari, informeaza NewsIn.

Economia Chinei ar putea avansa cu 9,5% in 2010, un ritm de crestere de trei ori mai mare decat cel al Statelor Unite, potrivit previziunilor Bancii Mondiale, publicate saptamana aceasta.

Companii mari, precum Volkswagen sau PepsiCo, si-au marit cota investitiilor in China, dupa cresterea cheltuielilor consumatorilor, ca urmare a pachetelor de stimulare a consumului lansate de guvernul de la Beijing si a cresterii salariilor.

"China ramane o destinatie atractiva pentru investitii, avand in vedere politica guvernamentala de incurajare a consumului", a declarat Xing Ziqiang, economist in cadrul China International Capital Corp. "Extinderea infrastructurii, inclusiv cea a liniilor de transport, din regiunile centrale si de vest deschide noi piete de desfacere, atat pentru consum, cat si pentru investitii", a adaugat economistul.

Accelerarea cresterii investitiilor straine in luna mai, alaturi de cea mai mare crestere a exporturilor din ultimii sase ani, arata ca tara nu a fost afectata de criza datoriilor publice din Europa.

Vanzarile cu amanuntul au crescut in luna mai cu 18%, aceasta fiind a treia luna consecutiva de crestere, potrivit raportului guvernamental.

Vanzarile de autovehicule au crescut in mai cu 26% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 1,04 milioane unitati, conform raportului Asociatiei Producatorilor Auto din China, publicat pe 8 iunie.