Expertii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene (BCE) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au constatat "o evolutie bugetara pozitiva"a Greciei, conform comunicatului comun de presa, citat de Boursorama.

Reforma sistemului de pensii, adoptata de guvernul socialist grec, "se afla pe drumul cel bun, si s-a ajuns la un acord in cazul majoritatii parametrilor-cheie", au precizat expertii europeni, scrie NewsIn.

Seful grupului de experti ai FMI, Poul Thomsen, a precizat ca "este mai optimist in ceea ce priveste cresterea economica a Greciei", chiar daca "este prea devreme pentru cifre concrete". Momentan, analistii estimeaza o scadere a economiei grecesti de 4% pentru 2010.

Pe de alta parte, Thomsen a declarat ca inflatia, care a inregistrat o rata anuala de 5,4% in luna mai, "este prea ridicata", cu o evolutie sub estimarile initiale din planul de salvare convenit de guvernul de la Atena cu UE si FMI.

In ceea ce priveste finantele publice
, seful misiunii FMI in Grecia a indicat ca urmatoarea evaluare, programata pentru sfarsitul lui iulie, se va concentra pe bugetele locale, unde erorile de management reprezinta principala problema, conform analisilor greci.

Totodata, Klaus Masuch, reprezentantul BCE in Grecia, a declarat ca grecii "au trecut printr-un moment dificil", subliniind totodata ca actualul guvern "nu este responsabil" de aceasta situatie, cauzata de "ani intregi de politici eronate".

Reprezentantii UE si FMI se vor reuni la Atena la sfarsitul lunii iulie,
pentru a pune bazele primului raport oficial asupra aplicarii planului de austeritate adoptat la inceputul lunii mai, plan ce include o contributie in valoare de 110 miliarde de euro pe o perioada de trei ani din partea Uniunii si a FMI. Respectivul raport va conditiona plata celei de-a doua transe a pachetului financiar acordat Greciei.