Update: 3, 38% dintre polonezi au votat in alegerile prezidentiale pana la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei), a anuntat Comisia electorala nationala, citata de Radio Polonia.

Presedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a votat in jurul orei locale 12.08 (13.08 ora Romaniei).

Liderul partidului de opozitie Dreptate si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte, a fost primul dintre candidatii la alegeri care s-a prezentat la urne, impreuna cu nepoata sa Marta si cu fiica acestei.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a votat in jurul orei locale 12.00 (13.00 ora Romaniei) la Gliwice, unde are domiciliul de mai multi ani.

Scrutinul se desfasoara cu dificultate in zonele afectate de inundatii, unde locuitorii ajung cu greu la sectiile de vot.


Polonezii au de ales intre doi candidati cu stiluri complet diferite unul de celalalt - Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw Komorowski.

Komorowski este alegerea premierului liberal Donald Tusk. El este un reformator liberal si eurofil, preferat de alegatorii tineri, din zonele urbane. Actual sef interimar al statului, el poate conta pe sustinerea majoritatii locuitorilor Varsoviei.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic care se bazeaza in special pe voturile persoanelor din zonele rurale, si alegatorilor in varsta si eurosceptici.

Potrivit celor mai recente sondaje, Komorowski va obtine in primul tur de scrutin intre 41,1% si 51% din voturi. Daca reuseste sa obtina peste 50% din sufragii, ceea ce este insa putin probabil, va fi ales presedinte din primul tur.

Kaczynski este creditat cu intre 29% si 35,4% din intentiile de vot. Ceilalti sapte candidati la presedintie nu sunt considerati importanti in cursa.

Moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, a sotiei sale si a numerosi politicieni si lideri militari are, fara indoiala, un impact important asupra alegerilor prezidentiale. Campania electorala a fost marcata de o crestere a sustinerii pentru fratele geaman al fostului sef al statului. In aceste conditii, majoritatea analistilor si chiar premierul cred ca va avea loc un al doilea tur de scrutin in 4 iulie, o dovada ca aceasta cursa este mai stransa decat se credea anterior.