Indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de Institutul Ifo din Munchen, pe baza unui esantion de 7.000 de manageri, a inregistrat o crestere de la 101,5 puncte in luna mai la 101,8 puncte in iunie. Valoarea atinsa in luna iunie este cea mai mare inregistrata de indice din mai 2008 pana in prezent.

Rezultatele publicate de institutul german au venit ca o surpriza, avand in vedere ca analistii se asteptau in medie la un declin de 101,2 puncte, conform unui studiu realizat de Bloomberg pe 38 de economisti, potrivit NewsIn.

Guvernele statelor din zona euro sunt nevoite sa adopte masuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile publice, dupa ce Grecia a fost foarte aproape de a intra in incapacitate de plata, ceea ce a alimentat temerile investitorilor cu privire la deficitele bugetare scapate de sub control.

In timp ce politicile fiscale aspre ar putea afecta cresterea economica, criza a dus si la deprecierea euro, care a pierdut 13% in fata monedei americane de la inceputul lui 2010, ceea ce a facilitat cresterea exporturilor din Germania catre tarile din afara zonei euro.

"Ne aflam intr-o perioada de crestere economica foarte puternica", a declarat Joerg Kraemer, economist sef in cadrul Commerzbank din Frankfurt. "Redresarea economiei va continua in a doua jumatate a anului, fiind sustinuta de cererea externa, dar intr-un ritm mai lent", a adaugat economistul.

Indicele Ifo al asteptarilor managerilor din mediul de afaceri a scazut de la 103,7 puncte la 102,4 puncte, in timp ce indicele situatiei actuale a crescut de la 99,4 la 101,1 puncte.

Moneda europeana nu a inregistrat fluctuatii puternice dupa publicarea indicelui german, euro fiind cotat la 1,2315 dolari.