"Atat datoreaza in prezent statul catre scoli, centre de reabilitare, ingrijorea copilului, universitatea de stat - iar situatia se inrautateste zi de zi. Nu este o problema ezoterica de buget; nu ne platim facturile pentru servicii absolut esentiale. Este obscen.", explica insarcinatul cu finantele statului federal, Daniel Hynes.

In ultimii ani, California a fost simbolul colapsului economic al statelor in recesiune, scrie NewsIn.

In prezent, Illinois i s-a alaturat, in conditiile in care clasa politica refuza sa plateasca facturile statului sau sa ia masuri dificile, precum reduceri de cheltuieli si cresteri ale taxelor, pentru a acoperi un deficit de cel putin 12 miliarde de dolari, adica aproape jumatate din bugetul statului.

O alta problema o reprezinta sistemul de pensii, din care cel putin 50% este subfinantat, ceea ce ar putea impinge Illinoisul in insolventa.

Alesii din Congresul Illinoisului au plecat luna aceasta in vacanta fara a lua o decizie privind acoperirea a 26% din bugetul statului.

Guvernatorul propune imprumutarea a 3,5 miliarde de dolari pentru bugetul de pensii de anul acesta, un credit pentru care statul al plati o dobanda de un miliard de dolari.