Statul Illinois nu isi poate plati datoriile

Statul american Illinois, reprezentat de actualul presedinte american Barack Obama in Senatul de la Washington timp de trei ani, nu isi mai poate acoperi cheltuielile si are datorii de 5,01 miliarde de dolari, relateaza New York Times.
"Atat datoreaza in prezent statul catre scoli, centre de reabilitare, ingrijorea copilului, universitatea de stat - iar situatia se inrautateste zi de zi. Nu este o problema ezoterica de buget; nu ne platim facturile pentru servicii absolut esentiale. Este obscen.", explica insarcinatul cu finantele statului federal, Daniel Hynes.

In ultimii ani, California a fost simbolul colapsului economic al statelor in recesiune, scrie NewsIn.

In prezent, Illinois i s-a alaturat, in conditiile in care clasa politica refuza sa plateasca facturile statului sau sa ia masuri dificile, precum reduceri de cheltuieli si cresteri ale taxelor, pentru a acoperi un deficit de cel putin 12 miliarde de dolari, adica aproape jumatate din bugetul statului.

O alta problema o reprezinta sistemul de pensii, din care cel putin 50% este subfinantat, ceea ce ar putea impinge Illinoisul in insolventa.

Alesii din Congresul Illinoisului au plecat luna aceasta in vacanta fara a lua o decizie privind acoperirea a 26% din bugetul statului.

Guvernatorul propune imprumutarea a 3,5 miliarde de dolari pentru bugetul de pensii de anul acesta, un credit pentru care statul al plati o dobanda de un miliard de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri