Apetitul managerilor pentru fuziuni si achizitii (M&A) s-a redus in ultimele luni pe fondul deteriorarii increderii in economia globala, in ciuda imbunatatirii conditiilor de atragere a finantarilor, potrivit unui studiu realizat de firma de audit si consultanta Ernst&Young.
Desi multe companii detin in prezent resurse pentru a realiza o tranzactie de achizitie sau fuziune, tot mai putine sunt in cautare activa pentru a face aceasta miscare in urmatoarele sase luni, deoarece managerii se concentreaza pe crestere organica.

Dintre cei 1.000 de manageri de top consultati de Ernst&Young, 34% considera ca revenirea economica va avea loc in urmatoarele 12 luni, comparativ cu rezultatul de 40% din luna aprilie a aceluasi studiu.

Totusi, 67% sunt mai increzatori in perspectivele economiei din tarile in care activeaza decat in urma cu sase luni, iar putin peste jumatate dintre managerii intervievati estimeaza ca scaderea industriei din care fac parte se va finaliza in urmatoarele 12 luni.

Companiile din industria auto, petrol si gaze si utilitati indica cea mai mare incredere in perspectivele de imbunatatire ale domeniilor.

Nivelurile de incredere din India si China se mentin ridicate, insa liderul anterior, Australia, a iesit din primele cinci pozitii.

Aproape jumatate (46%) din repondenti au sustinut ca tinta lor pentru urmatoarele sase luni este cresterea organica, comparativ cu 38% in aprilie si 25% in 2009.

Alt motiv pentru care apetitul pentru M&A s-a redus pentru cel putin urmatoarele sase luni este reticenta companiilor din cauza taxelor in crestere, masurilor de austeritate si a schimbarilor de ordin reglementator.

Totusi, aliantele si joint-venture-urile au inceput sa castige popularitate intre companii. Tinand cont de gradul de dezvoltare al tarilor, pietele emergente devin din ce in ce mai atractive pentru fuziuni si achizitii.

Analistii Ernst&Young se asteapta ca ofertele nesolicitate sa continue deoarece decalajul dintre numarul de potentiali cumparatori si vanzatori doritori se va majora.

Studiul firmei de consultanta a fost aplicat in septembrie pe 1.000 de manageri executivi din companii din 36 de tari si 38 de industrii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri