GDF Suez intentioneaza sa faca o oferta de achizitie integrala a Enea, a treia companie de electricitate din Polonia, daca guvernul de la Varsovia va alege investitorul francez pentru privatizare, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor.

Cel mai mare grup de utilitati francez, prezent si in Romania dupa achizitia din 2005 a Distrigaz Sud, va lansa oferta pentru 49% din actiunile Enea daca Ministerul polonez al Trezoreriei va alege sa privatizeze compania cu GDF prin vanzarea a 51% din actiuni, informeaza Mediafax.

Capitalizarea Enea pe bursa de la Varsovia este de 10 miliarde zloti (2,5 miliarde de euro).

Reprezentantii GDF au refuzat sa comenteze informatiile.

Guvernul va alege probabil un investitor si va semna contractul de privatizare in cursul saptamanii viitoare, a declarat una dintre sursele citate. Unul dintre concurenti este compania Kulczyk Holding, controlata de miliardarul polonez Jan Kulczyk.

Privatizarea Enea face parte dintr-un program prin care guvernul polonez vera sa stranga 25 miliarde zloti (6,3 miliarde euro) pentru finantarea deficitului bugetar.

Ministerul Trezoreriei a vandut deja sau a comvenit in acest an sa vanda participatii la trei dintre cele mai mari patru companii energetice, contribuind cu 15,7 miliarde zloti la obiectivul guvernului.

Conform legislatiei poloneze, daca un investitor cumpara mai mult de 33% din actiunile unei companii listate la bursa, acesta se obliga sa faca o oferta astfel incat sa-si creasca detinerea la cel putin 66%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CEZ vinde companiile din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia