Aurul era cotat ieri dimineata la ora 11:30, ora Romaniei, la valoarea de 498 dolari/uncia (o uncie are 28,35 grame), continand ritmul descendent din ultimele doua zile, informeaza Reuters. Aurul a inregistrat in ultima saptamana o crestere galopanta, ajungand pe 13 decembrie la o noua valoare record, 541,2 dolari pe uncie.

Fata de ziua anterioara, metalul galben consemnase o majorare de 10 dolari, iar fata de 3 decembrie, data la care aurul depasea recordul din 1983 de 509,2 dolari/uncia, metalul galben crescuse cu peste 30 dolari. Dupa aceste majorari puternice, aurul a intrat o panta descendenta, scazand la fel de repede pe cum crescuse, pentru ca ieri sa coboare si sub pragul psihologic de 500 dolari pe uncie. Insa deprecierea metalului galben s-a oprit aici, intrucat, odata ajuns sub aceasta valoare de 500 dolari pe uncie, aurul a reinceput sa se scumpeasca, fiind cotat ieri la ora 18:00, ora Romaniei, la pretul de 508,5 dolari pe uncie.

Aurul ajunsese la o valoare prea ridicata, ceea ce a condus la o diminuare a cererii, in special pe piata japoneza, si, implicit, la o scadere a pretului sau.

Analistii prognozau ca aurul va ajunge la valoarea de 550 dolari pe uncie in primul trimestru al anului viitor, dar cresterile accelerate de la inceputul acestei saptamani au adus aurul aproape de aceasta cotatie chiar in aceasta perioada. Relaxarea cotatiei aurului din ultimele doua zile nu reprezinta, in viziunea specialistilor, un recul important, cei mai multi analisti considerand ca metalul galben isi va continua ritmul accelerat de majorare.

Vechile cauze ale cresterii cererii de metale pretioase, intentia investitorilor de a-si diversifica portofoliile, ingrijorarile privind preturile crescute ale materiilor energetice, teama de noi atacuri teroriste si previziunile privind o iminenta scadere a dolarului au fost reiterate, majoritatea investitorilor fiind dispusi sa continue achizitiile in aur.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri