Autoritatile de supraveghere a sectorului bancar din Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa efectueze noi teste pentru verificarea soliditatii bancilor in situatii dificile, rezultatele urmand a fi publicate in iunie 2011, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

"Lucram deja la un nou exercitiu, care va avea, mai mult sau mai putin, acelasi program ca testele de anul aceasta, asa ca rezultatele vor fi gata in iunie", a declarat Giovanni Carosio, presedintele Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari.

Carosio a adaugat ca testele vor raspunde scenariilor elaborate de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pentru a verifica daca bancile detin suficient capital pentru a face fata unor situatii de criza.

Comitetul a efectuat teste de stres in iunie, care au evidentiat probleme majore la doar sapte banci europene, din 91 verificate in 20 de state. Acestor institutii de credit li s-a impus majorarea capitalului cu 3,5 miliarde de euro, suma mai mica decat au anticipat analistii.

Criticii considera ca testele nu au fost suficient de severe si s-au bazat pe metodologii problematice.

Supraveghetorii bancari din economiile majore ale lumii pun la punct un pachet de masuri suplimentare destinate bancilor mari, cu importanta sistemica, ale caror falimente ar afecta sistemul financiar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Minzatu: Mai putini bani de la UE pentru drumurile din Romania