Spania nu va apela la ajutor financiar international, precum Grecia si Irlanda

Spania, confruntata cu presiuni din partea investitorilor care pun sub semnul indoielii soliditatea fiscala a statului, nu va recurge la ajutor financiar international, asa cum au facut Grecia si Irlanda, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, citat de AFP.

Salgado a respins ferm, intr-un articol publicat de Les Echos, scenariul in care Madridul va face apel la ajutor extern, precum Atena si Dublin.

"Nu! Niciunul dintre fundamente nu justifica aceasta. Grecia patimeste din cauza unui dezechilibru semnificativ al situatiei bugetare, care nu se datoreaza doar crizei", a afirmat oficialul spaniol, potrivit Mediafax.

Dificultatile Irlandei reflecta problemele bancilor, a mentionat Salgado.

Ministrul a precizat ca fondurile de restructurare ale bancilor spaniole vor fi suficiente pentru a ajuta aceste institutii in cazul in care ele se vor confrunta cu pierderi semnificative.

"Capacitatea (fondurilor - n.r.) este de 99 de miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro au fost deja mobilizate", a spus Salgado.

In siajul crizei irlandeze, investitorii pun sub semnul indoielii capacitatea Spaniei de a imbunatati situatia finantelor publice si de a relansa economia.

Comisia Europeana s-a aratat reticenta, saptamana trecuta, in raport cu obiectivul guvernului spaniol de a reduce la 6% din Produsul Intern Brut (PIB) deficitul bugetar in 2011, de la 9,3% din PIB, cat este estimat deficitul din acest an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri