A treia transa aduce fondurile alocate pana in prezent de FMI Greciei la 10,6 miliarde de euro, dintr-un total de 30 de miliarde de euro promise. Fondul si guvernul elen au ajuns in noiembrie la un acord privind acest varsamant.

Institutia financiara internationala a diminuat de la 2,5% la 3% estimarea de scadere economica pentru 2011, si de la 4% la 4,2% proiectia privind reducerea Produsului Intern Brut in acest an.

FMI preconizeaza ca activitatea economica va reincepe sa creasca spre sfarsitul anului viitor. Printre riscurile pe termen scurt referitoare la evolutia economei, FMI enumera scaderea puternica a cererii interne, inasprirea conditiilor monetare in zona euro, persistenta volatilitatii pietelor financiare, incetinirea revenirii economiei mondiale si extinderea problemelor statelor periferice ale zonei euro.

Citeste si:

"Programul sustinut de Fond continua sa inregistreze rezultate bune, iar autoritatile grecesti trebuie felicitate pentru determinarea cu care implementeaza politica macroeconomica si reformele structurale dificile si ambitioase. Dar, avand in vedere slabiciunea sectorului public si sentimentul negativ al investitorilor, reformele globale realizate la momentul oportun raman esentiale pentru asigurarea revenirii cresterii si a unei dinamici viabile a datoriei publice, protejand totodata grupurile vulnerabile", se arata intr-un comunicat al FMI, in care, printre elemente pozitive, sunt mentionate scaderea inflatiei si imbunatatirea competitivitatii.

FMI a mentionat ca negociaza in continuare cu Uniunea Europeana, care s-a angajat sa asiste financiar Grecia cu 80 de miliarde de euro, pentru prelungirea termenelor la care trebuie rambursate imprumuturile acordate de institutie.