Productia de petrol a Rusiei a crescut anul trecut cu 2,2%, la nivelul record de 10,1 milioane de barili pe zi, dupa ce cresterea preturilor a determinat pe cel mai mare exportator de titei din lume sa majoreze livrarile exploatarilor noi, transmite Mediafax.

Majorarea productiei a luat prin surprindere analistii, care anticipau la inceputul lui 2010 un avans de numai 1,1%.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, anul trecut au fost extrase 10,145 milioane de barili de petrol pe zi, nivel record dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, in crestere de la 9,93 milioane de barili pe zi in 2009 si 9,78 milioane barili pe zi in 2008.

Guvernul a anticipat in decembrie ca productia de petrol va scadea in 2011.

Rusia a fost anul trecut singurul stat din afara OPEC care a produs peste 10 milioane de barili de petrol pe zi, in conditiile in care cotatia titeiului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni, de peste 90 de dolari pe baril.

Productia Arabiei Saudite, al doilea mare furnizor de petrol de petrol la nivel mondial, a fost in ultimele luni de 8,25 milioane de barili pe zi, reflectand cotele de productie introduse de OPEC in decembrie 2008 pentru a opri declinul preturilor.

Exporturile de petrol ale Rusiei, prin oleoducte, au atins 4,37 milioane de barili pe zi in decembrie, media anului 2010 fiind de 4,29 milioane de barili pe zi, in crestere de la 4,24 milioane barili pe zi in 2009.

Exporturile de titei urmeaza sa creasca substantial in acest an, dupa ce Rusia a inceput sambata livrarile catre China prin conducta est-siberiana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Câți oameni vor trăi pe Glob în 2100
Setari Cookie-uri