Trichet: BCE nu poate ajuta guvernele iresponsabile

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean- Claude Trichet, a cerut statelor din Europa eforturi "mai ambitioase" pentru reformarea regulilor fiscale, avertizand ca institutia financiara internationala nu poate ajuta guvernele iresponsabile, transmite Bloomberg.

"Politica monetara nu poate fi un substitut pentru iresponsabilitatea guvernelor. Europa nu-si poate permite sa se odihneasca la mijlocul drumului. Trebuie sa fim mai ambitiosi. Propunerile pe care le-am vazut la Bruxelles nu merg destul de departe din punctul de vedere al BCE", a afirmat Trichet, potrivit Mediafax.

Costurile de asigurare impotriva riscului de neplata a datoriilor (credit default swap - CDS) au ajuns la niveluri record, vineri, in cazul Belgiei si Irlandei. Aceste costuri au urcat, de asemenea, si pentru Portugalia si Italia.

Ministrii de Fuinante din Uniunea Europeana s-au angajat sa inaspreasca regulile referitoare la deficitul bugetar in cadrul eforturilor de combatere a crizei datoriilor din regiune, insa nu au dat curs cererii BCE de a introduce penalitati mai automate.

"Ar trebui sa fim mai rigizi in aplicarea sanctiunilor, in cazul incalcarii regulilor", a mentionat seful BCE.

Un oficial al bancii centrale chineze a declarat vineri ca Europa si moneda euro vor ramane prioritati pentru investitiile Chinei, care detine rezerve valutare uriase.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri