Profitul net al Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, a crescut de la 767 milioane dolari in al patrulea trimestru din 2009 la 2,89 miliarde dolari in ultimele trei luni ale anului trecut, insa grupul a anuntat ca intentioneaza sa diminueze costurile inchizand o parte din fabrici, potrivit Mediafax.

Totodata, Pfizer vrea sa reduca anul viitor la 6,5-7 miliarde de dolari investitiile pentru cercetare si dezvoltare, de la 8-8,5 miliarde de dolari cat intentiona sa aloce initial, potrivit Bloomberg. In plus, grupul intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de pana la noua miliarde de dolari, titluri de cinci miliarde de dolari urmand sa fie achizitionate anul acesta.

Producatorul de medicamente a cheltuit 9,4 miliarde de dolari anul trecut pentru cercetare si dezvoltare.

Pfizer si-a redus estimarea privind vanzarile de anul viitor de la 6,85 de miliarde de dolari la 6,77 miliarde de dolari. In 2010, veniturile au urcat cu 6%, la 17,56 miliarde de dolari.

"Principalul mesaj este ca grupul va rascumpara mai multe actiuni si va investi mai putin in cercetare si dezvoltare, ceea ce e bine", a afirmat Tony Butler, analist la Barclays Capital.

Planul de reducere a cheltuielilor initiat de Pfizer implica disponibilizarea a 19.000 de angajati si inchiderea a opt fabrici si a sase centre de cercetare. In perioada 2003-2009, grupul a concediat deja 40.000 de salariati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
In 2019, piata farma a inregistrat rate de crestere de peste 20%