Actiunea juridica a fost initiata in urma contaminarii unui camp petrolier situat in padurea tropicala amazoniana.

Sentinta, asteptata indelung de organizatiile pentru protectia mediului si de executivii companiilor petroliere, nu este definitiva.

Compania Chevron considera hotararea instantei ecuadoriene drept o farsa si a declarat dupa anuntarea sentintei ca va face demersuri pentru un recurs.

In ultima saptamana, Chevron a obtinut hotarari judecatoresti in instante din afara Ecuadorului care vor bloca temporar executarea sentintei.

Totodata, compania petroliera nu mai detine active in Ecuador, fapt ce obliga reclamantii sa obtina o sentinta in alta instanta din afara tarii.

Amenda ceruta de partea reclamanta a fost intre 27 si 113 miliarde dolari, insa decizia instantei de a obliga Chevron, a patra companie petroliera la nivel mondial, sa plateasca daune si sa se implice in procesul de combatere a poluarii in sectorul afectat de productia petroliera, a fost un prilej de bucurie pentru membrii triburilor indigene care au initiat procedura.

Citeste si:

Chevron a declarat de-a lungul anilor ca procesul este viciat de frauda si de interese politice.Compania a deschis actiuni in instante federale din Statele Unite impotriva partii ecuadoriene pe motiv de santaj.

Judecatorul procesului de santaj a fost de acord cu blocarea temporara a executarii in Statele Unite a oricarei sentinte din Ecuador.

De asemenea, o curte de arbitraj international de la Haga a ordonat guvernului ecuadorian sa intrerupa aplicarea hotararii judecatoresti.

Dupa un proces care a durat 18 ani, partea ecuadoriana nu a mai dorit continuarea procedurii si in alte instante incercand sa ajunga la o intelegere cu Chevron. Compania a refuzat tratativele.

Sentinta judecatoreasca nu a influentat cotatia companiei petroliere la bursa de pe Wall Street, actiunile inregistrand o crestere de 1,27 puncte procentuale, valoarea unei actiuni fiind de 96,65 dolari.