Opinie Bogdan Dragoi: Provocari pe drumul emergentei

Intr-o lume in permanenta transformare, a carei repere economice, geopolitice si militare par sa se schimbe radical, adaptarea pare sa fie o provocare majora.

Pana de curand, in pietele financiare se vorbea despre globalizare ca despre o tendinta tot mai evidenta. Votul recent al Marii Britanii pentru iesirea din Uniunea Europeana a zdruncinat pietele si a oprit, cel putin momentan, aceste teorii.

Este greu de estimate acum care vor fi efectele si cum vor mai fi afectate piete. In toata aceasta ecuatie complexa si cu prea multe necunoscute, un lucru este cert: aici, pe plan local, trebuie sa ne reinventam, sa crestem si sa gasim cai prin care sa dezvoltam o piata cu adevarat competitiva si interesanta.

Anul acesta, in piata locala de capital s-a vorbit intens despre progresul la statutul de piata emergenta. Un pas important, dar care este complet dependent de o singura tranzactie si, asa cum ne-am obisnuit, de vointa statului.

Listarea Hidroelectrica va fi, cu siguranta, un moment istoric pentru Bursa de Valori Bucuresti, asa cum va fi si trecerea la categoria pietelor emergente. Insa, ce facem dupa ce acest moment va trece?

Citeste si:
Sub 2% din legumele importate conțin reziduuri de pesticide peste...
Aproape 2% din legumele și...

Tranzactia in sine va aduce o serie de tranzactii importante, va creste lichiditatea si va genera medii mult mai mari. Dar, dupa o vreme, rulajele vor reveni la cote normale. Marile agentii de rating vor pune piata noastra sub subraveghere si, daca acel ultim criteriu va fi indeplinit, ne vor upgrada. Banii fondurilor de investitii care se uita in pietele emergente dar au restrictii la cele de frontiera vor incepe sa vina. Unde ii vor plasa? In afara de cateva companii interesante, oferta BVB este una limitata. Aici este, de fapt, marea problema cu care ne confruntam. Nu doar acum, pentru ca privind in urma, se pare ca piata a stat intotdeauna slab la capitolul privire de ansamblu.

Ne limitam singuri in a privi doar la ziua de maine, in a tine mana intinsa catre stat si a spera sa listeze o companie mare ca sa ne ajute indicatorii, in a visa la banii strainilor.

Nu am avut niciodata o strategie clara pe toate directiile, nu am avut niciodata un calendar de privatizari (propriu, nu al Guvernului), nu am investit niciodata in educatie financiara si nu ne-a preocupat sa cream o baza solida de investitori puternici.

Nici astazi, dupa 20 de ani de greseli, nu pare ca am invatat nimic. Si astazi stam cu mana intinsa la stat, sperand la o listare care sa mai umple golul ultimilor ani. In fapt, cream un gol si mai mare intre noi si restul lumii financiare. Fiecare an care trece fara o strategie si fara pasi concreti pentru indeplinirea ei ne indeparteaza de radarele investitorilor globali. Cu siguranta suntem norocosi. Mai avem o ultima sansa si nu stim cate ne-au mai ramas. Vom reusi sa profitam de ea?

Citeste si:
Mihai Chirica va candida la primaria Iasi din partea PNL
Mihai Chirica a confirmat...

Sursa foto: PhuShutter / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Interviuri »Citeste si
Dăianu: Reducerea taxelor și impozitelor, o greșeală
Setari Cookie-uri