Romania este o tara in care foarte multi oameni care castiga foarte bine nu pot sa se bucure de aceste venituri, pentru ca traiesc in aproximativ aceleasi conditii ca si cei mai modesti, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca statul colecteaza prea putini bani din taxe, comunicarea defectuoasa avand un rol important.
Specialistul TPA Horwath crede ca pentru a creste nivelul de trai este nevoie ca statul sa colecteze mai multi bani din taxe si impozite, iar acest lucru trebuie invatat inca din scoala.

"Toti am vrea sa mergem pe strada si sa fim in siguranta, dar asa si copilul sarac si cel bogat merg pe strada printre masini si sunt supusi pericolelor in egala masura", apreciaza Stanciu.

Ca urmare, este important ca statul sa se orienteze pe educatie cand vorbim de fiscalitate si sa ii invete pe copii cat de important este sa isi cumpere un bilet de tramvai. "Trebuie sa le explice ca si un leu platit ca impozit este folositor. Altfel, aceste benefiicii se intorc impotriva lor".

"Trebuie gasite solutii pentru responsabilizarea copiilor inca de mici, pentru ca trebuie sa se puna accent pe acest lucru daca vrem sa traim intr-o societate civilizata", a explicat partenerul firmei de consultanta.

Astfel, platind impozite ramanem cu mai putini bani, dar in termeni reali creste calitatea vietii.

Slaba comunicare din partea autoritatilor poate afecta foarte multi contribuabili

Specialistul Ernst & Young Alexander Milcev crede ca necunoasterea sau insuficienta intelegere a legii poate sa afecteze foarte multi contribuabili, iar cel mai bun exemplu din trecut este cel al asigurarilor de sanatate, datorate conform legii de toate persoanele fizice autorizate sau independente.

"Legea prevedea plata acestei contributii, autoritatile statului nu insistau asupra declararii si platii, controalele fiscale nu atingeau acest subiect si drept rezultat s-a creat o "cutuma" prin care mii de contribuabili in aceasta situatie nu realizau ca de fapt datoria fiscala exista si a fost doar o chestiune de timp pana o sa fie reclamata de stat. Cand in final autoritatile au inceput sa se intereseze de acest subiect, multi contribuabili si-au dat seama ca au sume mari de platit din trecut si pe deasupra datoreaza si penalitati usturatoare. Desigur se poate spune ca necunoasterea legii nu absolva de raspundere, dar pe de alta parte daca exista o comunicare si informare adecvata din partea fiscului, nu s-ar fi ajuns la asemenea situatii neplacute si bugetul de stat isi incasa la timp toti banii", a explicat Milcev.

Un alt exemplu oferit de Milcev este cel al tranzactiilor facute de persoane fizice cu diverse bunuri, iar cel mai popular exemplu ar fi masinile second hand.

"In mod normal castiguri din asemenea tranzactii nu sunt impozabile, insa doar daca nu sunt facute cu titlu "profesional". Adica, sa-ti vinzi masina fara sa platesti un impozit e corect, dar daca cumperi si vinzi 6-7 masini pe luna, atunci regulile se schimba si probabil castigul trebuie impozitat. Aceasta regula e mai putin cunoscuta in practica si nici autoritatile fiscale nu si-au exprimat pozitia foarte clar despre cum intentioneaza sa verifice si sa impoziteze asemenea activitati", a completat specialistul in fiscalitate de la Ernst & Young.

De asemenea, sunt multe activitati mai ales in zona serviciilor unde plata deseori se face in numerar si frecvent nu se acopera prin chitante sau facturi emise.

Dar, in aceste conditii e greu sa te astepti sa vezi multe impozite voluntar declarate si platite venind din aceasta zona, apreciaza Milcev.

"Multi probabil nici nu ar sti cum ar putea sa le declare. Dar daca se stia ca Fiscul cunoaste asemenea tranzactii si poate sa le verifice si sa le sanctioneze si ca pune la dispozitie un mecanism de declarare usor de inteles si utilizat, atunci gradul de conformare voluntara ar fi mai mare, chiar daca aceste verificari nu ar mai avea loc in mod regulat. In concluzie, un sistem de colectare a taxelor si impozitelor modern si eficient presupune si o buna comunicare din partea autoritatii colectoare, ceea ce in Romania mai lasa de dorit", conchide Alexander Milcev.

1. Credeti ca educarea contribuabililor poate duce la cresterea calitatii vietii?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri