Fondul Monetar International (FMI) a acceptat recent prima reducere de taxe de la inceputul programului financiar in Grecia, intr-un sector ce contribuie semnificativ la bugetul statului elen. In tot acest timp, in Romania autoritatile nu reusesc sa obtina permisiunea Fondului pentru taierea cotei de TVA la paine, desi nu vorbim de un sector prioritar, care sa aiba un impact puternic asupra veniturilor. Analistii chestionati de wall-street.ro au explicat rationamentul din spatele abordarilor diferite ale FMI.
Astfel, FMI a acceptat ca Grecia sa reduca din august TVA pentru restaurante, baruri si cafenele, de la 23% la 13%, pentru a incuraja turismul, aceasta fiind prima scadere a unei taxe acceptata de troica creditorilor internationali ai guvernului.

"Am spus troicii ca, daca vom cobori TVA de la 23% la 13%, vor creste veniturile la buget si va fi diminuata evaziunea. Troica tot nu crede asta, dar a acceptat reducerea taxei", declara premierul Greciei dupa anuntul acestei masuri. De altfel, un raport publicat de autoritatile fiscale din Grecia a aratat faptul ca rata evziunii fiscale din statiunile turistice este in continuare ridicata, atingand maxime de peste 80% in insulele Rhodos si Zakynthos, chiar daca s-a mai redus fata de anul trecut, cand au fost inregistrate si cote de 100%.

Pe de alta parte, expertii Fondului sunt sceptici in ceea ce priveste eficienta reducerii TVA la paine in Romania.

"Cei de la FMI sunt sceptici, nu le place ideea, dar pana la urma este decizia noastra. Daca noi putem sa aratam ca masura este sustenabila...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, daca ei ne vor ajuta sa combatem evaziunea fiscala si sa avem incasari bune, se va dovedi un proiect de succes. Daca vor considera ca si la 9% este prea mare TVA-ul si nu trebuie sa il plateasca, inseamna ca am gresit noi, dar merita incercat", a spus recent premierul Victor Ponta.

Dan Schwartz (foto), managing partner al RSM Scot, considera ca, in contextul in care restaurantele si turismul sunt principalele surse de venit in Grecia, crescand volumul de business ar putea sa se colecteze mai multe venituri la buget.

"Probabil ca FMI incearca acum sa renunte usor usor la unele masuri de austeritate, intrucat au fost presiuni mari din partea populatiei si a guvernului elen", a afirmat Schwartz, pentru Wall-Street.ro

Pe de alta parte, industria painii nu contribuie foarte mult la bugetul de stat in Romania, dar specialistul RSM Scot este convins ca, daca turismul ar fi fost un sector cheie in economia romaneasca, guvernantii nostri ar fi putut cere FMI concesii similare.

"In cazul reducerii TVA la paine, motivatia Guvernului este reducerea evaziunii, insa FMI este mult mai sensibil la fundamentarea unei masuri pentru obtinerea cresterii economica decat la reducerea evaziunii. Opinia mea este ca cine nu plateste acum 24% TVA la paine nu va plati nici 9%", concluzioneaza Dan Schwartz.

Totodata, analistul Lucian Isar sustine ca FMI nu este atit de rigid cum sugereaza autoritatile si este deschis la propuneri de scaderi de taxe daca partenerii de discutii sunt pregatiti sa raspunda la "probing questions".

"Pina la urma deciziile sunt ale entitatilor nationale iar FMI incearca sa se asigure ca acestea stiu ce fac si inteleg repercursiunile. In momentul in care sesizeaza slabiciuni in demers, cum este cazul Romaniei, este normal sa aiba o abordare diferita. Este aceeasi situatie ca si in acceptul falimentului personal in cazul altor tari", subliniaza Isar.

O alta particularitate in cazul Romaniei este, in opinia lui Lucian Isar, faptul ca nu se vorbeste pe aceeasi voce, existind interese si idei diferite, de exemplu intre cele promovate de Guvern si cele promovate de BNR in ce priveste fiscalitatea.

De altfel, majoritatea tarilor din Europa au adoptat solutia majorarii impozitelor indirecte, acest trend fiind greu de inversat atata vreme cat tarile se lupta in continuare cu deficitele bugetare.

"Pentru moment, acest tip de impozitare ofera, comparativ cu impozitarea directa, o sursa mai eficienta de colectare pentru acoperirea deficitelor. De aceea, imi este greu sa cred ca vom observa foarte curand o tendinta diferita fata de cea de incurajare a impozitarii indirecte", a declarat, pentru wall-street.ro, Rene Schob (foto), partener Adevaris, firma care a anuntat recent fuziunea cu Mazars.


In plus, el crede ca reducerea cotei de TVA pentru produsele de panificatie nu va avea un impact real notabil pentru consumatorul roman.

"In cazul luarii acestei decizii, ar fi de vazut mai intai daca si cat din reducerea TVA se va transfera in pretul produselor. Chiar daca intreaga diferenta s-ar regasi in pretul final, impactul ar fi unul destul de redus. In schimb, ca efect psihologic, masura ar oferi un precedent bun pentru eventuale alte masuri similare de incurajare a consumului, daca va reusi totusi sa produca si efectul dorit asupra evaziunii fiscale din acest sector", a concluzionat Schob.

Oricum, daca ar fi sa facem o comparatie directa intre Romania si Grecia, partenerul EY Alexander Milcev crede ca stam mult mai bine decat Grecia la multi parametri bugetari.

"Drept urmare o scadere a TVA la paine in Romania nu ar trebui sa fie o problema grava pentru FMI. Insa, se pare ca FMI judeca tarile in mod distinct si crede ca pentru Romania nu este un moment la fel de oportun (sau mai putin inoportun) in comparatie cu Grecia", spune Milcev.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri