Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). Institutia motiveaza decizia prin faptul ca acesta detine si functia de membru titular in CA al SRR, dar si pe cele de administrator, presedinte si membru in CA in cadrul mai multor firme.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul lui Hossu Bogdan-Iuliu, membru titular in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), ca urmare a exercitarii simultane de functii / calitati", se arata intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Potrivit ANI, incepand cu 29 iunie 2010, Hossu detine, simultan cu calitatea de membru titular in CA al SRR, si functiile de administrator, presedinte si membru in Consiliul de Administratie in cadrul mai multor societati comerciale, precum si functia de presedinte al Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" (angajat cu contract individual de munca pe perioada determinata, aferenta mandatului de presedinte), incalcand, astfel, dispozitiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "functia de membru al Guvernului este incompatibila cu [...] functia de [...] administrator [...] la societatile comerciale".

Detinerea simultana a unor functii

De asemenea, in perioada 29 iunie 2010 - 1 septembrie 2011, Bogdan Hossu a detinut, simultan cu functia de membru in CA al SRR, si calitatea de membru al plenului Consiliului Economic si Social.

ANI subliniaza ca, potrivit art. 99, alin. (1), din Legea nr. 161/2003, "persoanelor care exercita urmatoarele demnitati publice si functii publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: [...] membrii [...] comitetelor directoare ale [...] Societatii Romane de Televiziune, ale Societatii Romane de de Radiodifuziune, li se aplica [...] regimul incompatibilitatilor prevazut [...] pentru ministri si, respectiv, secretari de stat [...]".

Totodata, arata ANI, conform aceluiasi act normativ, "persoanele prevazute la alin. (1) pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice; Persoanele care ocupa demnitatile publice si functiile publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor prevazute la alin. (1), daca se afla intr-un caz de incompatibilitate, vor informa, in termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului; In termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4), persoanele care exercita demnitatile publice si functiile publice prevazute la alin. (1) vor opta intre aceste functii si cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionand din functia care a generat cazul de incompatibilitate; Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (5), daca starea de incompatibilitate continua sa existe, persoana care ocupa functia sau demnitatea publica este considerata demisionata din aceasta functie. Demisia se aduce la cunostinta Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului. Hotararea Camerei prin care se constata demisia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Dreptul la aparare

ANI mai precizeaza ca Bogdan Hossu a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Hossu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Conform prevederilor in vigoare, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri