Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat, joi, ca dupa primul tur al alegerior prezidentiale a fost deschis un dosar in care a inceput urmarirea penala in rem cu privire la incalcarea dreptului la vot, in urma problemelor la scrutinul din diaspora.

Nitu a precizat ca dosarul este instrumentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si ca, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite mai multe sesizari de romani din diaspora.
Potrivit procurorului general, respectivele sesizari vizeaza ministri si alti reprezentanti ai autoritatilor implicate in organizarea alegerilor din diaspora, arata Mediafax.

Tot joi, presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidential, ca "strict pe lege" se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea. "Strict pe lege, sigur ca se putea da o ordonanta de urgenta", a spus Stanciu, inaintea sedintei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.

Livia Stanciu a mai spus, din postura de "cetatean", ca se impun verificari privind problemele aparute la votul din strainatate. "Ca cetatean, mi se pare firesc ca pe orice problematica ce are impact, sigur trebuie sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care poporul l-a manifestat fata de acest subiect", a spus ea.

Evitarea suplimentarii sectiilor de votare din diaspora

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota. Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Citeste si:
Tiberiu Nitu este acuzat de DNA pentru complicitate
Tiberiu Nitu se afla la...

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate. La doua zile dupa turul 2, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens". Potrivit lui, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.

Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

Citeste si:
Ancheta DIICOT privind procedura de preluare a apelurilor la 112
DIICOT deschide o ancheta in...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Ponta, despre proteste/votul din diaspora Atac la Basescu&Iohannis
Setari Cookie-uri