Judecatorul in varsta de 43 de ani a devenit membru al CSM in ianuarie 2011. Acesta a urmat cursurile Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti intre 1991 si 1995, fiind coleg de generatie cu Victor Ponta. Potrivit CV-ului de pe site-ul CSM, acesta cunoaste la nivel mediu limbile engleza, franceza si rusa.

Tudose a intrat in magistratura in 1995 si primul post de judecator a fost in cadrul Judecatoriei Slatina, delegat la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti. incepand din 1999 a devenit judecator la Judecatoria Sector 3 Bucuresti, unde a detinut functia de vicepresedinte intre 1 octombrie 2000 si 1 noiembrie 2001,cand a devenit presedinte al acestei institutii, functie detinuta pana la 6 ianuarie 2011.

Principalii contracandidati ai lui Marius Tudose la sefia CSM au fost Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, si Tiberiu Nitu, procurorul general. Mandatul noului presedinte ales este de un an si nu poate fi reinoit.

In proiectul managerial de depunere a candidaturii, Tudose a scris despre nevoia unui sistem judiciar "modern, eficient si transparent" si a propus cateva masuri pentru realizarea acestui lucru.

Citeste si:

La scurt timp dupa anuntarea numirii lui Tudose in functia de presedinte al CSM, premierul Victor Ponta a postat pe Twitter un mesaj de felicitare pentru acesta, dar si pentru noul vicepresedinte Bogdan Gabor.

Planurile noului presedinte al CSM

"CSM va trebui sa-si afirme pozitia si contributia la noile mecanisme de monitorizare instituite de Comisia Europeana, in ultimul timp, pentru toate statele membre. Spre exemplu, in ceea ce priveste evaluarea eforturilor anticoruptie in cadrul Uniunii Europeen si a politicilor de prevenire si combatere a coruptiei (astfel cum au fost reliefate in primul raport de acest fel, dat publicitatii anul trecut), in corelatie, desigur, cu principalele aspecte de competenta CSM, a instantelor si parchetelor, cuprinse in Strategia Nationala Anticoruptie (SNA)", detaliaza el.

Rolul lui Marius Tudose va fi unul important, avand in vedere ca CSM propune Presedintelui Romaniei numirea, dar si eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor, cu exceptia celor stagiari. In atributiile plenului CSM intra insa si organizarea si functionarea instantelor si a parchetelor.

Consiliul Superior al Magistraturii are 19 membri, care sunt alesi pe o perioada de 6 ani. Dintre acestia, 9 judecatori si cinci procurori sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, 2 sunt reprezentanti ai societatii civile, iar ceilalti trei membri sunt ministrul justitiei, presedintle ICCJ si procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

Sursa foto: Agerpres