Mita pentru fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman, ar fi fost mascata prin contracte fictive de cel mult 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum productia de spoturi publicitare sau produse de protocol.

Dosarul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in care au fost facute joi mai multe perchezitii a avut ca punct de plecare targul Indagra, organizat la Romexpo in perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA in calitatea de prestator si Ministerul Agriculturii, beneficiar, scrie Mediafax.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, pentru acest eveniment, Romexpo si Ministerul Agriculturii au incheiat un contract a carui valoarea initiala a fost de 334.000 de euro fara TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusa, respectiv 414.160 de euro.

Procurorii anticoruptie sustin, dupa cum se precizeaza in aceleasi documente, ca Nagy si Gaman s-au implicat in organizarea evenimentului si au fortat reprezentanti ai Romexpo pentru a implica firme agreate de ei. "Adica serviciile necesare ce urmau a fi efectuate de Romexpo sa fie prestate de anumite firme agreate de ei, (...) asa incat din suma totala de 334.000 euro, 40.000 euro sa fie platiti din banii din contract virati de Ministerul Agriculturii la Romexpo catre anumite firme desemnate de ei si sa fie gasita deci modalitatea pentru incheierea unor contracte dintre Romexpo si societatile comerciale agreate de cei doi, asa incat sa existe aparenta intre contract si obiectul de activitate al firmelor respective, insa, in realitate, acele firme sa nu fie nevoite sa presteze efectiv acea activitate si, practic, acele firme dadeau cei 40.000 de euro celor doi", se mai arata in documentele citate.

Anchetatorii care instrumenteaza dosarul mai spun ca suma de 40.000 de euro trebuia sa fie fragmentata, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel putin trei, pentru ca fiecare plata sa nu depaseasca 15.000 euro.

Citeste si:
Weekendul acesta, targul de Craciun care nu aduce aminte de Craciun
Weekendul acesta, targul de...

In acest mod, se mai precizeaza in documentele DNA, au fost gasite doua firme: una care sa incheie un contract de 11.000 euro plus TVA avand ca obiect productia de spoturi publicitare, iar cealalta, pentru un contract de 9.000 de euro plus TVA pentru produse de protocol.

Anchetatorii mai sustin ca facturile, contractele si actele erau false, fiind intocmite doar pentru a masca mita. In realitate, firmele nu prestau activitati si nu obtineau banii, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme, ci trebuia sa asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul Agriculturii, dar nu pentru intreaga din suma din contract, ci minus aproximativ 10% (40.000 de euro), cat ar fi fost mita.

Potrivit unor surse judiciare, o parte a celor 40.000 de euro din contractele cu firme agreate de Nagy si Gaman ar fi trebuit sa ajunga la o alta persoana. In acest dosar, procurorii DNA au facut, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii si la mai multe firme si persoane, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman urmand sa fie audiati. Faptele cercetate sunt de luare si dare de mita, precum si de spalare de bani.

Citeste si:
Ministrul Sanatatii vrea sa-i poata da afara pe cei care iau mita
Ministrul Sanatatii vrea sa-i...
Sursa foto: Euro/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dosar la agricultura: un europarlamentar a luat 23.000 lei mita