Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului, judecat in arest preventiv pentru fapte de coruptie, este audiat la sediul DNA Ploiesti, unde urmeaza sa ajunga in cursul zilei si deputatul Sebastian Ghita. Fostul edil al Ploiestiului ar fi primit de la Ghita o casa in schimbul unor contracte cu Primaria.

Iulian Badescu a fost adus la DNA Ploiesti, in jurul orei 9.00, cu o duba a Administratiei Nationale a Penitenciarelor de la Penitenciarul Margineni. La ora transmiterii acestei stiri, Badescu este audiat de procurorii anticoruptie, transmite corespondentul Mediafax.

La sediul DNA, este asteptat sa ajunga in cursul zilei si deputatul Sebastian Ghita. Procurorii DNA il acuza pe Iulian Badescu de fapte de coruptie care ar fi fost comise atat in mandatul acestuia de primar, dar si anterior anului 2012, in perioada in care Badescu a fost senator, initial din partea PDL, apoi din partea PSD.

Surse judiciare afirma ca una dintre acuzatiile pe care procurorii le aduc lui Iulian Badescu este ca acesta ar fi primit de la Sebastian Ghita o casa in schimbul contractelor pe care firmele controlate de deputat le-a incheiat cu Primaria Ploiesti. Sebastian Ghita declara, saptamana trecuta, referitor la acuzatia procurorilor privind casa lui Iulian Badescu, "cu prezumtia ca banii platti de Primaria Ploiesti catre echipa de baschet Asesoft au fost folositi pentru a-si achizitiona Badescu o casa", ca aceasta este nedreapta.

Procurorii DNA Ploiesti l-au anuntat pe Sebastian Ghita, in 24 iunie, ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele sau pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia. Procurorii DNA Ploiesti au dispus, in luna mai, trimiterea in judecata a lui Iulian Badescu, fost primar al municipiului Ploiesti, arestat preventiv de la inceputul lunii martie, intr-un dosar in care este acuzat de finantarea ilegala a clubului de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local.
Badescu este acuzat de fapte de coruptie comise atat in mandatul de primar cat si anterior alegerii sale in fruntea Primariei Ploiesti, in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008-2012.

Citeste si:
Fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu, in arest la domiciliu
Fostul primar al Ploiestiului...

Astfel, Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (6 acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata doua angajate ale Primariei Ploiesti, respectiv secretara municipiului Ploiesti, Oana Cristian Iacob, si sefa Directiei juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz in serviciu in forma continuata. Potrivit procurorilor DNA, in ianuarie 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului, a semnat un contract de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara ”Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, iar in 28 iunie acelasi an a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, in trei transe catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

In acelasi dosar, Iulian Badescu este acuzat si de fapte de coruptie comise in perioada in care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, in perioada 2012 - 2013, Iulian Badescu in calitate de senator si ulterior primar ”in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv”. Anchetatorii spuneau, de asemenea, ca pentru campania electorala pentru alegerile locale din 2012 Iulian Badescu, care era presedinte al organizatiei municipale PSD Ploiesti, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii catre alegatori.

Procurorii mai spuneau ca pentru campania electorala din vara lui 2012 Badescu a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucati in valoare de 7.432 lei, iar dupa ce a fost ales primar, in anul 2013, Iulian Badescu a pretins si primit de la acelasi om de afaceri, foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 de lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta pe care primarul o avea in Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei. Si sotia lui Iulian Badescu, Elena Raluca Badescu, este cercetata pentru influentarea declaratiilor, fiind acuzata ca a incercat sa il determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil isi derula afacerile, sa dea declaratii mincinoase.

Citeste si:
DNA: Cristian Boureanu avea 1,6 milioane de euro intr-o banca
DNA: Cristian Boureanu avea...

Iulian Badescu a fost senator in mandatul 2008-2012. El a fost ales in Parlament dupa ce a candidat din partea PDL, formatiune politica in care s-a inscris cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.
La jumatatea mandatului de parlamentar, Badescu a demisionat din PDL si s-a inscris in PSD, formatiune din partea careia a candidat si a castigat mandatul de primar al Ploiestiului la alegerile locale din vara anului 2012. In 3 martie, Iulian Badescu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. In 10 martie, Badescu si-a dat demisia din functia de primar al Ploiestiului si din functiile detinute in PSD, renuntand si la calitatea de membru al acestei formatiuni politice. Iulian Badescu era presedintele organizatiei municipale a PSD Ploiesti.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si