Procurorul general al Romaniei Tiberiu Nitu a declarat, luni seara, ca incepand de sambata au fost audiate 40 de persoane in cazul incendiului de la clubul Colectiv si ca ancheta se efectueaza pe toate palierele, atat la companii private, cat si la institutii publice.

Intrebat de jurnalisti de ce s-a schimbat incadrarea in acest caz, din omor calificat in ucidere in culpa, Nitu a explicat ca procuroii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde a fost deschis dosarul, fiind sesizati cu privire la un incendiu in urma caruia au rezultat persoane decedate si persoane vatamate grav, au inceput urmarirea penala pentru omor calificat.

"Probele ulterioare au stabilit cauza, modul de propagare si cauza deceselor victimelor, astfel ca s-a stabilit ca modalitate de vinovatie, de savarsire a faptei, culpa, si nu intentia", a precizat Nitu. Intrebat daca au fost identificati cei care au furnizat artificiile folosite in timpul concertului, Nitu a aratat ca s-au stabilit identitatile persoanelor si a companiei furnizoare, relateaza Mediafax.

"Toate persoanele cu privire la care se va stabili o forma de vinovatie in acest dosar vor raspunde penal. Ancheta se efectueaza pe toate palierele,atat la companii private, cat si la institutii publice", a declarat magistratul. Intrebat ce pedeapsa risca persoanele gasite vinovate, Nitu a precizat ca, pentru ucidere din culpa in forma agravanta pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vatamare corporala din culpa este de patru ani. Daca se aplica concursul de infractiuni si vor fi identificate si alte infractiuni, pedepsele cresc.

Intrebat daca pana la acest moment s-au conturat indicii potrivit carora s-ar fi comis si fapte de coruptie in acest caz, procurorul general a precizat ca pana acum ancheta s-a concentrat pe victime.

Citeste si:
Este anul 2025, se comemoreaza 10 ani de la Colectiv
Este anul 2025, se...

Procurorii i-au adus la audieri, luni, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe patronii clubului Colectiv, unde un incendiu a izbucnit in timpul unui concert, vineri seara, cauzand moartea a 31 de oameni si ranirea altor aproape 200. Luni seara, au fost retinuti doi dintre patroni, Paul Gancea si Alin Anastasescu, fiind in continuare audiat Costin Mincu.

Ancheta in cazul incendiului din Cclubul Colectiv este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce procurorul general a dispus, sambata, preluarea cercetarilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, sambata, ca ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Procurorii Parchetul instantei supreme au ridicat, duminica, mai multe documente de la Primaria Sectorului 4 si de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in cazul incendiului izbucnit in Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariatilor de la clubul Colectiv, iar de la Primarie, documente privind autorizarea functionarii clubului.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat, ca politistii bucuresteni ridica documente ”apreciate ca fiind utile solutionarii cauzei” de la sediile mai multor institutii publice si private, fara sa precizeze numele institutiilor.

Citeste si:
Inca un ranit in incendiul din Colectiv a murit
Inca un ranit in incendiul...

Clubul Colectiv se afla in fosta fabrica Pionierul, o cladire de patru etaje, de pe strada Tabacarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care detine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seara, din Capitala, este detinuta de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) si Paul Catalin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judetul Ilfov si are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani si este din Bucuresti, iar Paul Gancea are 28 de ani si este tot din Bucuresti. Colectiv Club SRL, infiintata in octombrie 2014, a avut o cifra de afaceri de 45.000 de lei in 2014.

Clubul Colectiv isi desfasura activitatea in baza declaratiei pe propria raspundere, reprezentantii Autoritatii Locale Sector 4 neavand competente in a controla respectarea normelor PSI, sustine Primaria sectorului 4, in declaratie precizandu-se ca in bar/club sunt 80 de locuri pe scaun. La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuita, au asistat circa 350 de persoane, conform estimarilor participantilor. Si la alte manifestari din club au participat sute de persoane, cu mult peste numarul dat de unul dintre actionari in declaratia pe propria raspundere.

Conform documentelor puse la dispozitie de Primaria Sectorului 4, declaratia pe propria raspundere este data in 6 noiembrie 2014 de unul dintre actionari, Paul Catalin Gancea, in document precizandu-se ca este vorba despre un bar/club cu o suprafata de 425 metri patrati, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primaria sectorului 4 arata ca agentul economic isi desfasura activitatea in baza declaratiei pe propria raspundere, conform careia, erau intrunite conditiile de functionare, specifice pentru fiecare autoritate publica. Declaratia pe propria raspundere a fost cuprinsa in certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de catre Registrul Comertului.

Citeste si:
Un an de la Colectiv: victimele inca asteapta sa li se faca dreptate
Un an de la Colectiv:...

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primariei Sectorului 4, solicitand eliberarea acordului si autorizatiei de functionare. Primaria arata ca, in acest sens, a depus un dosar continand: certificatul de inregistrare de la Registrul Comertului, actul constitutiv de infiintare a societatii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spatiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale Sector 4, chitanta dovedind achitarea taxei aferenta eliberarii.

Eliberat de catre Registrul Comertului in baza declaratiei pe propria raspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfasurata, in acest caz, alimentatie publica, baruri si alte activitati de serviere a bauturilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, activitati de post productie video, activitati de interpretarea artistica, spectacole, alte activitati recreative si distractive. Conform legii, certificatul constatator ramane valabil pana la modificarea conditiilor de functionare sau activitatilor pentru care s-a dat declaratia pe propria raspundere.

Primaria Sectorului 4 sustine ca, avand in vedere ca acest certificat constatator reprezenta asumarea de catre solicitant a responsabilitatilor privitoare la legalitatea desfasurarii activitatilor declarate, iar dosarul de autorizare depus la primarie pe data de 6.11.2014, intrunea toate conditiile impuse de legislatia in vigoare, Autoritatea Locala Sector 4 a emis Acordul de Functionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizatia de Functionare Nr. 369/14.01.2015.

Primaria arata ca pe parcursul anului 2015, in cadrul verificarilor intreprinse in incinta mai multor unitati de profil, la data de 21.10.2015, prin Directia Generala de Politie Locala Sector 4 – Serviciul Inspectie Comerciala, a fost realizat un control si in incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tabacarilor nr. 7, corp B, cladirea 15, Parter. Politistii locali au constatat ca se respecta obiectul de activitate impus prin autorizatie, in schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesara pentru alimentatia publica si a fost aplicata o sanctiune contraventionala, fiind dispuse, totodata, termene pentru intrarea in legalitate.

Reprezentantii Autoritatii Locale Sector 4 au desfasurat verificarile in baza atributiilor impuse prin Legea Politiei Locale, neavand competente in a controla respectarea normelor PSI, mai precizeaza Primaria sectorului 4. Martori aflati in club au declarat pentru Mediafax ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului.

Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare. Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in Clubul Colectiv spune ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era ”prea scump”, el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal ”pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect”, care insa nu a existat.

El a precizat ca tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la caldura, nu si la foc. ”Ulterior, au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi (n.r. - acelasi material ca pe tavan). Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere -, nu sa ii dai foc. Si cui ii dai varianta RF, aia ignifugata, este prea scumpa”, a mai spus el, precizand ca materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.
Specialistii de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistica vor ridica probele pe care le-am indicat si pe care ni le vor trimite la Petrosani dupa ce vor finaliza constatarea la fata locului. Am gasit un extinctor folosit, s-a inteles gresit, si doua nefolosite. In ceea ce priveste materialele ignifuge folosite in interior, vom cerceta la Petrosani si vom face teste si pe materiale similare, sa vedem viteza de ardere, gaze degajate. In functie de cand vom primi probele, ca sa facem ceva de acuratete, cred ca vom prezenta concluzii in circa doua saptamani, pentru ca nu vrem sa ne hazardam in ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Gaman.

Potrivit unor informatii ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din Clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti. Contactata de Mediafax, o reprezentanta a companiei a refuzat sa confirme sau sa infirme informatia, scuzandu-se ca nu poate vorbi si indicand autoritatile pentru a furniza astfel de date.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sarii nr 57, in sectorul 6, a fost infiintata in anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportand cinci angajati in 2014. Potrivit informatiilor de pe site-ul companiei, aceasta furnizeaza servicii pirotehnice care includ focuri de artificii, programe pirotehnice de sol, inscrisuri pirotehnice si efecte de scena de toate tipurile. Firma are in portofoliu clienti mari din domenii precum sectorul bancar, retail, farma, mass-media si comunicare, sport sau auto.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sentinte Colectiv. Piedone, 8 ani de inchisoare cu executare