ANAF a propus aprobarea unui ordin de procedura care limiteaza aplicarea executarii silite in cazul contribuabililor care au de incasat bani de la o institutie sau autoritate a statului. Renuntarea la aceasta procedura depinde, insa, de suma pe care acestia o au de recuperat de la stat.

Potrivit ANAF, prin art.230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice.

"Pentru a asigura o buna implementare a acestei noi reguli, ANAF propune aprobarea unui ordin de procedura prin care contribuabilii care nu si-au putut incasa la timp creantele comerciale de la institutii sau autoritati ale statului vor fi protejati de masurile de executare pe care tot statul, prin administratia fiscala, le putea lua asupra lor cu toate ca neplata obligatiilor fiscale ale acestora era determinata tocmai de neincasarea la termen a acestor creante de la alte institutii ale statului", se arata in comunicatul ANAF.

Noua procedura limiteaza practic aplicarea executarii silite, in limita creantei pe care contribuabilul o are de incasat de la o institutie sau autoritate a statului, la poprirea pe care administratia fiscala o infiinteaza la acea institutie sau autoritate publica debitoare in raport cu contribuabilul.

In aceasta situatie, Fiscul suspenda celelalte masuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terti debitori ai contribuabilului) pana la incasarea creantelor sale de la institutiile debitoare, asigurandu-se astfel o echitate deplina in raportul Fiscului cu contribuabilul.

Citeste si:
Spațiul Privat Virtual se interconectează cu Ghiseul.ro
Spațiul Privat Virtual se...

Sursa foto: Galyna Motizova/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
10 recomandari la doi ani de la implementare normelor GDPR
Setari Cookie-uri