Procurorii DNA au cerut instantelor redeschiderea a doua dosare legate de liderul PSD Liviu Dragnea si compania de constructii din Teleorman, despre care procurorii sustin ca este controlata de acesta, Tel Drum, scrie G4Media. Liderul PSD a reactionat la scurt timp si a declarat ca este posibil sa fie deschise si alte dosare pe numele sau, adaugand ca "miza principala" a sefului statului este ca el sa nu mai existe.

Primul caz: Privatizarea Tel Drum catre apropiati si acordarea preferentiala de contracte publice

In primul caz, seful Sectiei a 2-a din DNA, procurorul Marius Bulancea, a solicitat Inaltei Curti sa confirme redeschiderea unui dosar clasat tot de DNA in 2013. Dosarul vizeaza privatizarea Tel Drum catre fosti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea si acordarea preferentiala de contracte publice de catre Consiliul Judetean Teleorman, condus de catre Liviu Dragnea, in urma cu 8-9 ani. Cazul a fost inchis din lipsa de probe de procurorul DNA Paul Dumitriu, acum adjunct al sefului de sectie, Marius Bulancea.

“Nu au rezultat indicii temeinice care sa confirme savarsirea unei fapte de natura penala”, a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013. Poti citi ordonanta de clasare in facsimil aici.

Inalta Curta a fixat termen pentru a discuta redeschiderea dosarului pe 26 septembrie 2018.

Al doilea caz: Asocierea dintre Tel Drum si Euroconstruct

Procurorul sef de sectie, Marius Bulancea, a cerut redeschiderea si a unui dosar clasat tot in 2013 de catre procuroarea DNA Alina Stoica. Dosarul se refera la asocierea dintre Tel Drum, despre care DNA sustine ca este controlata de Dragnea, si Euroconstruct, firma controlata de gruparea de la Golden Blitz, apropiata de Traian Basescu si Elena Udrea. Hotnews a scris pe larg despre aceasta afacere la sfarsitul anului trecut.

Cererea DNA de confirmare a redeschiderii are termen la Tribunalul Teleorman pe 4 septembrie.

Cat de importante sunt cele doua dosare

De ce sunt foarte importante aceste decizii pentru marele dosar Tel Drum. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro ca aceste dosare inchise in 2013 vizeaza bucati din marele dosar Tel Drum, deschis in noiembrie 2017, in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de 5 infractiuni, doua de abuz in serviciu, doua de frauda cu fonduri europene si constituire de grup infractional organizat.

“Au fost mai multe redeschideri pentru a nu incurca ancheta in sensul ca apararea putea invoca autoritatea de lucru judecat. Nu ar fi motive sa nu se confirme redeschiderile de urmarire penala deoarece, intre timp, au aparut elemente noi. Raportul OLAF este doar un exemplu si cel mai puternic. Nici cel mai corupt judecator nu poate sa inlature existenta raportului OLAF”, a explicat un procuror.

Liviu Dragnea: Miza lui Iohannis este ca eu sa nu mai exist

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca este posibil sa fie deschise si alte dosare pe numele sau si a adaugat ca "miza principala" a sefului statului este ca el sa nu mai existe, potrivit Agerpres.

"In dosarul referendumului eu am fost condamnat pentru ceva de care nu am fost acuzat. (...) Acum am fost adus in acest dosar de declaratiile, luate prin presiune de la doua inculpate, date in fata procurorilor DNA. Dar in fata instantei au spus ca nu e asa, deci, practic, motivele pentru care am fost tarat in acest proces au fost anulate chiar de catre cele care au spus. Sigur ca incep alte dosare, fac cerere sa redeschida dosare deschise de acum 4 ani, 5 ani. A cerut la Inalta Curte sa ne judecam, probabil ca o sa deschida ceva si de cand eram in liceu, in scoala generala, in gradinita, de dinainte de a ma naste. Nu-s prost! Este clar ca miza principala a lui Klaus Werner Iohannis este ca eu sa nu mai exist. Ce fac procurorii cu situatia finantarilor ilegale ale USR-ului si PNL-ului? Absolut nimic. De ce? Pentru ca este componenta politica a acestui sistem, in frunte cu Ludovic Orban, acest personaj de desene animate care este un personaj tras de fire si care isi gaseste fericire in ochii stapanilor. A dus PNL in cea mai mare mocirla in care a fost un partid vreodata", a afirmat Dragnea la Antena 3.

Liderul PSD a citat apoi "niste zvonuri": "La motiune. Eu va spun ce vorbeau Raluca Turcan si Ludovic Orban si cu oameni din PSD si din alte partide, ce s-a spus. Raluca Turcan i-a promis presedintelui Iohannis ca daca dumnealui aranjeaza condamnarea mea, ea garanteaza ca da guvernul jos a doua zi. Condamnarea mea s-a realizat, guvernul n-a picat. Nici acum n-au inteles si nu vor intelege niciodata ce inseamna acest partid, ce inseamna PSD".

Intrebat daca presedintele Iohannis este implicat direct in condamnarea sa, Dragnea a spus: "Da, asta este parerea mea".

"Vorbim de a doua condamnare pe care o primesc fara probe si total nevinovat. Am auzit si alte... primeam amenintari sau avertizari: 'Ai grija cu legea offshore, las-o sa iasa asa cum a venit initial, ai grija, nu face mitingul, pentru ca o sa deranjezi foarte multi si asta va influenta decizia judecatorilor, ai grija ca sunt presiuni foarte mari pe judecatori'", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

Dragnea a sustinut ca exista "un ofiter" care i-a relatat despre "rezolvarea unor judecatori": "Este un ofiter, nu ii dau numele, pentru ca sunt un om de caracter, care mi-a zis ca a participat intamplator la o discutie cu niste sefi din niste institutii care au zis 'domnule, deocamdata am rezolvat doar un judecator, dar lucram in continuare'. Eu nu ii dau numele, este militar, dar daca tine la onoarea militara, si nu are mize mici si nu vrea sa stea cu piatra asta pe inima toata viata, poate ar fi bine sa iasa sa spuna lucrurile astea, pentru ca maine ar putea sa i se intample lui asa ceva".

El a adaugat ca este vorba despre un ofiter din serviciile secrete care nu este in rezerva

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri