Sute de dosare, printre care si apelurile din dosarele lui Dragnea, Grebla si Ghita vor fi judecate din nou de noile completuri, stabilite vineri prin tragere la sorti.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au dezbatut, miercuri, in sedinta publica, sesizarea premierului Viorica Dancila in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecatori.

Judecatorii CCR au considerat ca, din 2014 pana acum, prin cateva hotarari succesive, instanta suprema nu a respectat legea asa cum au adoptat-o senatorii si deputatii, potrivit sefului CCR, Valer Dorneanu, scrie Digi24.

Problema a aparut dupa ce in luna iunie a intrat in vigoare noua lege a organizarii judiciare. Daca inainte existau de drept presedinti ai completelor de judecatori, in noile prevederi se arata ca la inceputul fiecarui an toti presedintii se trag la sorti.

Miza acestui posibil conflict juridic de natura constitutionala este aceea ca ICCJ si-ar fi arogat competente legislative prin faptul ca nu pune in aplicare imediat prevederea din noua lege 304 privind organizarea judiciara, potrivit careia completele de 5 judecatori de la ICCJ se formeaza exclusiv prin tragere la sorti, fara a exista membri de drept.

Cristina Tarcea, sefa ICCJ, a explicat ca nu a fost pusa inca in vigoare noua masura din lege tocmai pentru ca in documentul legislativ se precizeaza ca presedintii completurilor se stabilesc la inceputul fiecarui an, prin urmare masura va fi adoptata pentru prima oara la 1 ianuarie 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri