O moneda de cinci centi, datand din 1912, gravata cu imaginea Statuii Libertatii, a fost vanduta pentru suma de 3,17 milioane de dolari la o licitatie organizata in SUA de casa Heritage Auctions, scrie Mediafax.

Moneda fusese evaluata de specialisti la 2,5 milioane de dolari.

Valoarea monedei este data de raritatea ei, pentru ca face parte dintr-o serie de cinci exemplare, realizata in 1912, ultimul an in care s-a mai folosit pentru piesele de cinci centi imaginea cu capul Statuii Libertatii.

Moneda are insa imprimat ca an de emisiune 1913, cand a fost introdus capul de bizon. Seria de cinci monede a fost turnata in Philadelphia, Pennsylvania, un muncitor numit Samuel Brown fiind cel care a modificat data, pentru a face o gluma. Despre existenta acestei serii de monede s-a aflat in 1920, cand Brown a scos-o la vanzare.

Seria de cinci monede a avut mai multi proprietari de-a lungul timpului, fiind separata in 1942.

Un colectionar din Carolina de Nord, George Walton, a cumparat moneda scoasa la licitatie joi, la inceputul anilor 1940. El a murit intr-un accident de masina in 1962. Moneda a fost descoperita la locul accidentului de sora acestuia, Melva Givens, care a si mostenit-o. In 2003, mostenitorii acesteia au dus moneda la Targul International al Asociatiei Numismatice Americane din Baltimore, in cadrul caruia erau expuse celelalte patru monede, recuperate intre timp, si astfel moneda a fost autentificata.

De atunci, moneda a fost expusa la muzeul asociatiei din Colorado.

Sursa foto: http://coins.ha.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
1997 Cum s-a dezvoltat parteneriatul strategic bilateral SUA - Romania