Game of Thrones, celebrul serial de televiziune bazat pe romanele lui George R.R. Martin, este mai mult decat o poveste despre lupta (si obsesia) pentru putere, intriga politica si tradare. Chiar daca vorbim de o fantezie medievala, multe dintre temele abordate isi gasesc corespondent in viata moderna, iar una dintre ele, poate cea mai importanta, este legata de leadership. (n.r. - articolul contine spoilere!)

Nu conteaza daca esti mare fan Game of Thrones sau dimpotriva, te afli in categoria celor care s-au uitat doar la spoilerele de pe 9GAG. Cu totii avem de invatat cateva lectii importante despre cum sa fim lideri (mai) buni si care sunt tipurile de lideri, portretizate foarte fidel de personajele din serial.

Fii un razboinic cu viziune

Daenerys Targaryen a avut o evolutie impresionanta de-a lungul anilor, de la tanara visatoare, la regina razbunatoare si razboinica. Daenerys este o sursa de inspiratie si atrage multe simpatii tocmai pentru ca stie sa-si stabileasca obiectivele si crede in ea. In primele sapte sezoane, personajul sau a fost sinonim cu pasiunea, rabdarea si perseverenta, abilitati pe care orice lider si antreprenor ar trebui sa si le cultive, scrie forbes.com.

Marturiile antreprenorilor dovedesc ca doar cei care au incredere in ei si sunt concentrati pe atingerea obiectivelor vor ajunge, la un moment dat, pe drumul care-i va conduce spre succes. Desigur, multi vor recunoaste ca fara esec nu exista succes, insa liderii determinati nu se lasa influentati de un insucces, din contra, invata unde au gresit si facand asta ii vor inspira pe altii sa ii urmeze si sa ii sustina de-a lungul carierei.

Nu fi un tiran distructiv

Parcursul liderilor este plin de incercari. In efortul lor de a deveni vizionari, acestia se transforma in avatarul lui Daenerys Targaryen din sezonul opt - un tiran paranoic si distructiv, care seamana tot mai mult cu Regina Cersei Lannister, adversara sa. Amandoua sunt lideri care vor sa castige cu orice pret, strategie care, in final, le va conduce la un esec total. Pe masura ce realizeaza ca incep sa piarda, acestea instaureaza un regim de teroare si se inconjoara de oameni fideli, care la randul lor inspira frica. Oricine indrazneste sa le conteste puterea va fi distrus.

Frica nu trebuie sa faca parte din strategia de a conduce a niciunui lider, insa realitatea dovedeste ca exista multi lideri care stiu sa le inspire teama oamenilor, dar o fac intr-un mod foarte subtil. Echipele bine sudate si care au rezultate bune se construiesc pe incredere, oamenii sunt incurajati sa-si spuna cu voce tare ideile, nemultumirile si recomandarile, fara repercusiuni. In plus, pentru lideri este mult mai eficient sa isi consume timpul si energia facand lucruri care ii ajuta sa devina mai buni, fara sa se implice in conflicte inutile.

Actioneaza cu diplomatie

Tyrion Lannister este vocea ratiunii si personajul cu cea mai mare influenta din tot serialul. El este mai degraba politicianul care are toate calitatile unui bun lider, care prefera sa rezolve conflictele cu diplomatie si nu cu violenta. Inca de la inceputul serialului, acesta si-a dovedit si aparat reputatia de personaj inteligent, fidel, empatic, modest. In ultimele sezoane, Tyrion a facut mai multe greseli, pe care, intr-un final, si le-a recunoscut. Nu e de mirare ca foarte multe personaje din serial il respecta si ii cer sfatul, astfel ca, in final, acesta devine consilierul principal al regelui.

Tyrion Lannister este un model de inspiratie pentru lideri. Una dintre calitatile lui Tyrion este empatia, care l-a ajutat sa iasa mereu cu capul sus din conflicte. Un lider care se afla intr-o situatie tensionata ar trebui sa incerce sa inteleaga ambele parti si sa gaseasca o solutie castigatoare pentru fiecare, nu doar o solutie de compromis, care, in fond, se traduce tot prin esec.

Fii un lider in slujba oamenilor

Jon Snow este liderul ideal. Pentru el, cel mai important este sa asigure bunastare poporului si regatului sau. Nu lupta sa dobandeasca si mai multa putere si pune mereu nevoile poporului inainte nevoilor sale. Jon Snow se considera egalul celor din regat si lupta mereu pe campul de batalie alaturi de soldati. Iar razboaiele castigate, dar si cele pierdute, si le asuma impreuna cu camarazii lui.

Liderii de tipul lui Jon Snow sunt cei care reusesc sa renunte la propriul ego si isi cultiva dorinta de a-i ajuta pe ceilalti. Intrebarea pe care si-o pun acestia este: "Cat de bine imi pot sustine echipa astfel incat oamenii sa devina eficienti si sa obtina cele mai bune rezultate?". Imagineaza-ti impactul pozitiv pe care rezultatul muncii lor il poate avea asupra culturii companiei, asupra clientilor si, nu in ultimul rand, asupra propriei tale viziuni. Liderul care conduce prin puterea exemplului va primi mult mai usor (si in mod natural) sprijinul celor cu care lucreaza.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri