China este pe cale sa devina cel mai mare consumator de produse de lux din intreaga lume, analistii estimand ca, in cel mult 10 ani va fi responsabila pentru o treime din achizitiile mondiale de bunuri de lux.
Despre China nu se poate spune ca este doar o tara, este o cu totul alta lume. De la atractia uriaselor centre comerciale, tehnologia de ultima generatie, pana la cultura hippy si enigmele podisului tibetan, China apare ca o destinatie incredibila, atragand anual milioane de turisti din toata lumea. In 2005, numarul acestora s-a situat la nivelul de aproximativ 120 de milioane, in crestere cu 10% fata de anul anterior.

Cu o populatie estimata la 20 milioane de locuitori, Shanghai-ul este cel mai mare port al lumii, dar si cel mai important centru comercial, cultural, financiar, industrial din China. Are un farmec deosebit, datorat in mare parte, exotismului local, dar si influentei straine din anii '20-'30.

Un turist ce viziteaza pentru prima data Shanghai-ul, supranumit "Parisul Estului" sau "Regina Orientului", in mod cert, are parte de o altfel de experienta.

Printre atractiile oferite de cel mai mare si cel mai dezvoltat oras chinezesc se numara Gradinile Mandarine (Yuyuan), orasul vechi - situat pe maul stang al Fluviului Galben, strazile comerciale Nanjing Lu si Huaihai Lu, Templul Buddha din Jad si, bineinteles, Pudong, partea moderna a Shanghai-ului, unde se afla al treilea cel mai inalt turn de televiziune din lume, Oriental Pearl.

Intr-un deceniu, "Perla Orientului" a redevenit un centru economic de prima mana, si chiar centrul financiar al Chinei. In prezent, orasul contribuie cu aproximativ de 20-25% la bugetul national (132 miliarde de dolari), cu un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 7000 euro, cam la acelasi nivel cu cel al Romaniei.

Shanghai-ul este si cel mai mare santier urban de constructii din lume. La ora actuala, orasul se mandreste deja cu peste 640 de zgarie-nori, in timp ce alti 300 sunt in constructie, majoritatea in noul cartier Pudong. La inceputul anului viitor, Shanghai va avea una dintre cele mai inalte cladiri din lume, daca nu chiar cea mai inalta, si anume Shanghai World Financial Center.

Cartierul ultramodern Pudong gazduieste industrii de varf (microelectronica si biotehnologie), alaturi de numeroase institutii financiare. Arhitectura moderna are un stil unic, mai ales la etajele superioare, unde resturantele se aseamana cu niste farfurii zburatoare.

Shanghai-ul are, in comparatie cu alte orase din Asia, un excelent sistem de transport in comun. In oras, sunt 5 linii de metrou (reteaua fiind inca in constructie) si peste 1.000 de linii de autobuz. Pana in 2010, citadela va avea in jur de 12 linii de metrou, rivalizand metropole ca si Londra, Paris si New York.

Shanghai-ul se poate mandri si cu primul tren Maglev, care foloseste tehnologia numita levitatie magnetica, tren ce in prezent leaga Aeroportul International Pudong de gara Long Yang. Cei 30 de km sunt parcursi in doar 8 minute, viteza maxima fiind de 431 de km/h. Calatoria este relativ scumpa (aproximativ 5 euro) daca ne gandim ca pentru aceeasi suma un taxi strabate orasul dintr-un capat intr-altul, insa fantastica experienta merita toti banii.

Shanghai-ul este, totodata, orasul ideal pentru cumparaturi, deopotriva ieftine si scumpe. “Artera comerciala numarul 1 din China”, Nanjing Lu, cea mai mare si faimoasa strada de cumparaturi din oras, este situata chiar in centrul metropolei. Aici se pot gasi orice fel de produse, dar mai ales haine, pantofi si bijuterii. In perioada Anului Nou Chinezesc sau a Zilei Nationale (1-7 octombrie) sunt niste reduceri extraordinare, de pana la 90%!

Localnicii spun insa ca Nanjing Lu este mai degraba pentru turisti, in timp ce Huaihai Lu este considerat locul perfect pentru cumparaturi cu adevarat bune. Aceasta zona comerciala reuneste imense mall-uri, dar si numeroase magazine de lux apartinand unor lanturi internationale.

Nu trebuie ratata nici piata Xiangyang – poate cea mai renumita din oras, unde pot fi achizitionate electronice, in special ceasuri, bijuterii, haine si posete, acestea din urma fiind, in marea lor majoritate, falsuri “de lux”. Desi reprezinta o experienta unica, piata este mult prea aglomerata si, din acest motiv, extrem de obositoare. Merita, totusi, testate veleitatile de negociator!

Prima vizita in Shanghai poate fi o experienta coplesitoare, tocmai de aceea este foarte importanta alegerea hotelului. In oferta de cinci stele se regasesc hotelurile JC Mandarin, Four Seasons, St. Regis, The Westin, Le Royal Meridien, Okura Garden, Grand Pacific si lista poate continua. O noapte petrecuta la unul dintre acestea va poate costa de la 50 de dolari pana la cateva sute.

Pretul unui bilet de avion dus-intors cu destinatia Shanghai incepe de la 750 de euro si poate ajunge si la 2000 de euro.

Articol publicat in YourMoney, supliment de business lifestyle editat de Wall-Street
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri