Proiectele pentru un nou jet alimentat cu hidrogen ar putea fi în centrul noii era a zborului hipersonic care ar putea reduce timpul de călătorie în jurul globului la doar câteva ore.

Distanțe pe care le poți parcurge cu avionul în 18-20 ore ar putea fi reduse la doar 3-4 ore. Ultimul avion care a impresionat cu timpii record de călătorie între destinații îndepărtate a fost Concorde, avionul de călători supersonic realizat de colaborarea anglo-franceză.

În perioada sa de glorie, Concorde a traversat Atlanticul în timp record, de aproximativ 3,5 ore, zburând cu o viteză de peste 2.100 km/h.

În prezent, un start-up elvețian caută să reducă timpul actual de călătorie de la Paris la New York de la 8 ore la doar o oră și jumătate, cu ajutorul unui nou model de avion său hipersonic, alimentat cu hidrogen, potrivit Euronews.com.

Compania Destinus își propune să construiască primul avion comercial alimentat cu hidrogen, capabil să zboare cu viteza de cinci ori mai mare decât sunetul și la altitudini de peste 33 km.

Elvețienii și-a testat prototipul de avion în ultimii doi ani, anunțând zboruri de testare cu succes ale celui de-al doilea prototip - Eiger - la sfârșitul anului 2022.

„Prototipurile arată diferit față de produsul final, deoarece produsul final are o tehnologie de propulsie foarte avansată”, a declarat Bart Van Hove, șeful de studii avansate al Destinus, în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris din acest an de la Le Bourget.

Utilizarea hidrogenului face subiectul mai multor cercetări și dezvoltări, susținătorii tehnologiei indicând și avantajele ecologice, în condițiile în care în urma arderii hidrogenului singurele emisii sunt căldura și apa.

Cantitatea de căldură generată prezintă, totuși, o provocare de proiectare.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne au dezvoltat recent catalizatori primați 3D despre care, spun ei, pot alimenta aparate de zbor hipersonic și pot acționa ca agent de răcire pentru a combate căldura extremă generată atunci când aeronavele zboară la o viteză de aproape cinci ori mai mare decât cea a sunetului, adică la aproximativ 6.100 de kilometri pe oră (km/h).

De la Frankfurt la Sydney în 4 ore și 15 minute. Paris-New York, în 90 de minute

La o astfel de viteză, viitoarele companii aeriene comerciale ar putea zbura între Paris și New York în aproximativ 90 de minute.

De asemenea, deschide oportunitatea de a scurta călătoriile în întreaga lume. Un zbor din Europa către o destinație precum Australia durează în prezent aproximativ 20 de ore cu un avion obișnuit de pasageri.

Destinus susține că tehnologia sa va face ca un zbor de la Frankfurt la Sydney să dureze doar 4 ore și 15 minute, în timp ce un zbor de la Frankfurt la Shanghai ar dura 2 ore și 45 de minute, cu opt ore mai scurt decât durează în prezent cu un avion clasic.

Sursa foto: Destinus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri