Grecia este cunoscută pentru plajele sale, iar regiunea Epir, unde se află orașe precum Preveza sau Parga, oferă o varietate de plaje virgine, dar și amenajate. Multe se ascund în lagune ce oferă peisaje perfecte pentru iubitorii fotografiilor de vacanță, dar tot în apropiere de Preveza se găsește și plaja Monolithi, cea mai lungă din Grecia și printre cele mai lungi din Europa.

Insulele din Grecia sunt cunoscute pentru plajele lor, dar cei care-și doresc să rămân pe continent trebuie să știe că au opțiuni și în zona de nord-vest. În regiunea Epir, cunoscută și pentru vestigile sale antice, vei găsi plaje lungi, multe lipsite de pâcla de turiști pe care o găsești pe insule. Grecia are sute de plaje, iar noi am strâns cele mai frumoase întinderi de nisip din Epir, în jurul orașelor Preveza, Parga și Sivota.

Așa-numitul „Balcon al Mării Ionice”

Această zonă este deservită de aeroportul Aktion aflat la câteva zeci de minute (cu mașina) de Preveza. Wizz Air are zboruri directe către acest aeroport care este conectat de continent de singurul tunel subacvatic din Grecia. Preveza, oraș aflat în zona vechiului oraș Nicopole, este aproape de Lefkada și nu se lasă mai prejos la capitolul plaje. În plus, în Preveza și în împrejurimi poți veni cam tot anul, deși sezonul de stat la soare se întinde din primăvară și până în prima lună de toamnă.

Monolithi Beach - o plajă de 25 de kilometri

Monolithi este numele generic al celei mai lungi plaje amenajate din Europa. Aceasta este titulatura sub care grecii prezintă plaja Monolithi, care măsoară 25 de kilometri și care, în realitate, are și multe porțiuni neamenajate. Trebuie spus și că zonele amenajate, adică acelea în care vei găsi umbrele și șezlonguri, poartă nume diverse. Aflate la gura diverselor cafenele, bucățile de plajă sunt botezate în funcție de satul sau localul la care sunt arondate.

Doar o mică parte a Monolithi Beach

Cei care vor să stea în zonele cu umbrele nu vor avea de plătit șezlongurile, ci doar consumația. Nu există nici vreo obligație să cheltuiești vreo sumă anume, astfel că poți bea o cafea și să stai o zi întreagă la soare. Pe aceste plaje din întinderea Monolithi, cafelele costă cam 3,5 euro, iar băuturile acidulate și sucurile între 3,5 euro și 6,5 euro. Berile sunt cam 4 euro, iar un pahar de vin nu sare de 7 euro. Mai scumpe sunt doar sandwich-urile, hamburgerii și pizza care sare de 13 euro. O salată costă cam 10-12 euro.

Alonaki Beach

Aflată în Municipalitatea Parga, plaja Alonaki se află într-o mică lagună, perfect pentru înot sau snorkeling într-o apă clară, fără valuri. Există și o porțiune amenajată cu umbrele, dar și o cafenea poziționată deasupra plajei. În zona neamenajată sunt destul de multe pietre pe plajă, dar peisajul este aparte. Evident că va trebui să urci destule trepte pentru a reveni la șosea după ce ai vizitat Alonaki Beach.

Plaja Alonaki, de la înălțime, cu apa sa precum cristalul

Vrachos-Loutsa Beach

Aceasta este una dintre cele mai populare plaje din regiunea Epir, aflată în apropiere de orașul Preveza. Cu o lungime totală de șase kilometri, plaja are un nisip destul de fin, deși există scoici în apă în prima parte. Adâncimea este variabilă - la fel ca în cazul Monolithi Beach unde, în diferite porțiuni, apa poate fi mai adâncă. Pietre sau scoici în apă vei găsi în mai toate plajele din această zonă, deci ar fi inspirat să nu uiți de încălțămintea acvatică.

Ofertele de cazare la o aruncătură de băț de Vrachos-Loutsa Beach sunt multiple.

În apropierea plajei Vrachos (Paralia Vrachos) se află și râul Acheron, cu izvoarele sale unde poți face rafting de amatori, dar și Nekromanteionul. Acesta din urmă este un centru ritualic din perioada antică. Ca și distanțe, ești la 30 de kilometri de Preveza, respectiv la 40 de kilometri de Parga. Portul Igoumenitsa, cu curse către Italia, este la 55 de kilometri depărtare.

Vrachos Beach, de la firul nisipului

Artolithia Beach și golful său

Artolithia Beach, aflată în localitatea Ioannina, este o plajă virgină autentică aflată în limitele unui golf destul de generos. Cum în regiune sunt aproximativ 90 de plaje, aceasta nu este aproape niciodată luată cu asalt de turiști, deci poate fi un adevărat colț de liniște pentru cei care caută asta. Sunt destule pietre aflate nu departe de mal, ceea ce înseamnă că pasionați de snorkleing n-ar trebui să rateze plaja Artolithia.

Artolithia Bay. Zona de plajă este mai întinsă în cealaltă direcție.

Bella Vraka Beach

De câte ori ai mai vizitat o plajă care este atât de aproape de o alta, aflată de cealaltă parte a apei? Această mică plajă neamenajată se află în interiorul unei lagune. Trebuie să cobori, pe jos, destul de mult până să ajungi la ea și spațiul este limitat. Chiar și așa, poți să mergi prin apă până la peticul de nisip de pe cealaltă parte, deși sunt destule pietre în apă și chiar și pești micuți care ar putea să mișune pe la picioare. Peștii nu sunt periculoși în vreun fel, mușcăturile lor ne fiind dureroase.

Vis-a-vis de Bella Vraka Beach este și mai multă plajă.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri