Prostituția este legală, iar forța de muncă principală constă în românce și nigerience

Prostituția este legală, iar forța de muncă principală constă în românce și nigerience

În Europa există opt țări în care prostituția este reglementată prin lege, mai exact Elveția, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Turcia, Ungaria și Letonia. Dintre aceste țări, Elveția este cea mai populară destinație pentru româncele care practica această meserie.

Cu toate că legalizarea prostituției ar trebui să ducă la un cadru mai sigur de desfășurare a acestei activități, au existat numeroase abuzuri denumite popular „îmi duc fetița pe Elveția”. Ce se întâmplă mai exact: bărbații români își amăgesc iubitele că dacă se prostituează o să poată câștiga atât de mulți bani încât să rezolve toate probleme financiare ale cuplului (de a cumpăra o casă, să își plătească datoriile).

Personal, atunci când m-am plimbat pe strada unde seara „se merge la fetițe”, am văzut tabloul abuzului emoțional. Un bărbat care îi spunea iubitei sale: „Hai, iubire, că mai poți puțin”, și o fată care accepta aceste lucruri pentru firimituri din dragostea partenerului.

Sursă foto: Wall-street.ro

Elveția vrea să facă armata obligatorie și pentru femei

Elveția vrea să facă armata obligatorie și pentru femei

Toți bărbații din Elveția sunt obligați să meargă în armată sau să urmeze un serviciu civil alternativ. În cele mai multe cazuri, obligația de a presta serviciul militar se aplică de la vârsta de 18 la 30 de ani. Mai mult de atât, acum un an a existat un apel pentru ca femeile elvețiene să facă serviciul militar obligatoriu, conform swissinfo.

Sistemul elvețian de recrutare a fost consacrat în Constituția Elveției încă de la înființarea statului federal în 1848, care prevede că "fiecare elvețian este supus recrutării". Cu alte cuvinte, serviciul militar în slujba statului și conceptul de "cetățean-soldat" este la fel de vechi ca și țara însăși.

Sursă foto: Army Digital Media Center

Cu toate că are un nivel de trai foarte ridicat, țara e mai conservatoare decât România

Cu toate că are un nivel de trai foarte ridicat, țara e mai conservatoare decât România

Cu toate că nu există un studiu care să confime conservatorismul legat de femei, după o săptămână petrecută în unul dintre cele mai importante orașe din Elveția, m-am confruntat singură cu acest lucru. În primul rând, la restaurant bărbații au fost serviți înaintea femeilor, un lucru pe care nu l-am întâlnit până acum în România. Totodată, din experiențele cunoștințelor care locuiesc în Elveția, este social acceptabil ca femeia să fie casnică și singura sursă de venit să vină din partea bărbatului.

Mai mult de atât, femeile au primit drept la vot în Elveția abia în 1971, cu peste 40 de ani după România (dacă ne referim la alegerile locale). Cu toate acestea, abia în 1990, printr-o decizie a Curții Supreme Federale a Elveției, femeile au obținut dreptul deplin de vot în ultimul canton elvețian, Appenzell Innerrhoden.

Dacă am căuta o explicație logică pentru acest conservatorism, ne putem gândi la momentele în care s-au emancipat femeile în restul Europei, adică, pe timp de război. Elveția, fiind țara recunoscută pentru neutralitatea sa de decenii întregi, nu a avut nevoie ca femeile să practice meserii de bărbați, așa cum s-a întâmplat în țările care au participat la cele două războaie mondiale.

Sursă foto: Shutterstock

Țara permite eutanasiera asistată a persoanelor, dar te costă cât 10 luni de viață în România

Țara permite eutanasiera asistată a persoanelor, dar te costă cât 10 luni de viață în România

Încă din 1942, Elveția a permis sinuciderea asistată, atât timp cât motivele sunt pertinente. Costurile pentru o sinucidere asistată pot ajunge până la 4.000 de franci elvețieni pentru elvețieni și până la 10.000 de franci pentru străini (52.000 lei, destul să acopere 10 luni de trai în România), conform swissbiz.

O persoană din străinătate trebuie să se aștepte să rămână în Elveția timp de o săptămână sau mai mult, înainte ca sinuciderea asistată să aibă loc. Faptul că Elveția permite sinuciderea asistată și persoanelor din alte țări au dus la crearea unei „noi industrii”, cea a „turismului sinucigaș” din Elveția.

Sursă foto: Pixabay

Elvețienii își exploatează lacurile, mai eficient decât fac românii cu un litoral întreg

Elvețienii își exploatează lacurile, mai eficient decât fac românii cu un litoral întreg

Cu toate că nu au nicio ieșire la mare, elvețienii știu să folosească fiecare picătură de apă și să facă din ea spațiu de agrement. Țara are peste 1.000 de lacuri, iar majoritatea sunt transformate în ștranduri naturale. În ciuda prețurilor ridicate pe care le întâmpini peste tot în Elveția, dacă vrei să te bucuri de apă în natură, costurile sunt mai mici decât pentru un șezlong în Mamaia. Spre exemplu, dacă vrei să petreci o zi pe lacul Bielersee, dar vrei să ai acces și la duș, toaletă și zonă de picnic, intrarea costă 5 franci (puțin sub 30 de lei).

Pentru cei care nu vor să bată drumul până ajung la un lac, există opțiuni chiar în orașe. Spre exemplu, în serile de vară, malurile râului Limmat, care străbate Zurichul, sunt inundate de elvețieni care vin să bea o bere să se bălăcească.

Sursă foto: Wall-street.ro

Sursa foto: Wallstreet.ro