Dacă mergeți în insula de miere a Mediteranei, plimbări cu barca și tururi pe ape puteți găsi destule, de la plimbări care costă 5 euro din Marsaxlokk până în St. Peter's Bay până la croaziere ceva mai sofisticate cu vase speciale, între insulele Malta și Gozo, care pot costa chiar peste 100 de euro, dar sunt două tururi relativ ieftine ce merită să le faceți și nu ar trebui ratate.

Turul prin zona Marelui Port (The Grand Harbour) din Malta nu este doar un tur în care vedeți ceea ce se află în port. Pentru cei care vă gândiți la un port precum cel din Constanța, vă spun să ignorați imaginile pe care le aveți în minte, pentru că nu veți găsi nimic în Tomis care să semene cu ce puteți găsi în Malta.

Turul vă oferă o priveliște aproape unică pentru diversele puncte de atracție pe care le puteți vedea de la nivelul solului, dar vă oferă, practic, o imagine a mai multor orașe malteze aflate în același loc.

Valletta este capitala Maltei, dar este un oraș mic, și este „înghesuit” în capătul pensinsulei pe care se află, de orașul Floriana, care se află vest-sud-vest. Dincolo de Floriana, imediat după ea, se află Marșa, apoi Albert Town și se continuă pe malul sudic din golf, cu Kordin, Cospicua, Birgu și Kalkara. Turul se termină la Fort Ricasoli, unde se află și farul de la intrarea în golf.

Puteți vedea de pe apă Centrul Interactiv de Știință Esplora, Fort Rinella și Fortul St. Angelo. Vasele de croazieră care își așteaptă pasageri la mal, ori cargoboturile care așteaptă să fie descărcate și încărcate cu mărfuri.

O imagine drăguță este dată de macaraua vopsită în așa fel încât să crezi că este o girafă uriașă.

Mai puteți privi și către Grădinile de la Upper Barrakka, dar nu pentru a vedea grădinile, pentru că va fi imposibil, deoarece acestea se află pe un platou foarte înalt, ci pentru a asista, la ora 12:00, la salva de tun trasă pentru a indica miezul zilei.

Sunetul tunului umple întregul golf. O tradiție veche, de sute de ani, pe care maltezii o păstrează și o exploatează ca pe o atracție turistică.

Este o distracție pe care nu trebuie să o ratați când sunteți în Malta. Face parte dintr-un tur care se numește turul celor trei orașe și include și această croazieră. Un ghid de la bordul vasului vă va oferi informații despre diversele clădiri pe care le veți întâlni pe traseu și multe fapte istorice sau mai puțin istorice din trecutul Maltei, despre atacurile venite de pe mare, despre cum s-au apărat maltezii de invadatori.

Turul costă 35 de euro și durează în jur de o oră. În cazul nostru, de la prima fotografie pe care am făcut-o de pe barcă și până la cea de după ce am coborât, datele din descrierea fotografiilor arată că a durat chiar o oră și 15 minute.

Vizita la Grota Albastră

The Blue Grotto este un tur pe care-l puteți face în sudul insulei Malta. Dacă sunteți cu autocar organizat, din Valletta și până la Blue Grotto drumul ar fi cam de 25 de minute. Prin mijloacele de transport în comun, cam o oră și 15 minute, pentru că s-ar putea să fiți nevoiți să schimbați și mai este nevoie să mergeți pe jos în punctele unde trebuie să schimbați.

Ajunși acolo, zona este extrem de frumoasă. Primul punct unde opriți se află pe stâncile înalte, care se termină brusc în mare. Zona de parcare și debarcare la ajungerea la Blue Grotto este păzită de Turnul Xhutu, o construcție deloc impunătoare, de vreo 6 metri înălțime, dar pentru care maltezii te taxează 2 euro dacă vrei să intri în el. Nu cred că v-ar oferi o perspectivă cu mult schimbată asupra peisajului zonei.

Accesul la îmbarcare este unul relativ provocator, accesul făcându-se printr-o pantă destul de abruptă, direct pe canalul săpat pentru a lansa bărcile la apă. Acolo, bărcuțele în care încap până la 8 persoane circulă continuu. Iau și aduc turiști în mod constant.

Prețul pentru această atracție este de 10 euro de adult și ar trebui să dureze între 20 și 25 de minute. În cazul nostru, barcagiul/ghidul nostru parcă a părut cam grăbit, dar la ora la care am ajuns era aglomerație și coadă mare, așa că poate se grăbea să le ofere tuturor un tur cât mai rapid, mai ales că, la acea oră de dinaintea prânzului, lumina era parcă cea mai potrivită pentru a vizita Grota și Zidul Albastru.

Denumirea vine de la apele cristaline, sub care se află nisip alb, iar apa soarelui care se refractă prin apă îi dă mării nuanțe fermecătoare de albastru.

Pe marginea apei, pe zidurile grotelor prin care am fost crește și un coral care dă nuanțe mov și portocalii la întâlnirea dintre apă și calcaroasa rocă a insulei.

Pe pliantele de promovare susțin ca o este experiență pentru o viață. Deși a fost cam scurtă, parcă, și poate că sunt locuri mai impresionante pe planeta asta, chiar este o experiență plăcută. Mai ales că am prins o vreme superbă la început de octombrie. Cald, dar nu foarte, marea liniștită, cer senin, un soare plăcut, iar la nivelul mării temperatura este extrem de plăcută. Apa era încă foarte călduță, iar decorurile sunt minunate.

Aș putea să explic mai mult din vorbe, dar nu aș putea să explic mai bine decât vă vor „vorbi” pozele din galerie.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri