Golful pare a fi singurul joc in care terenul iti este unicul adversar. Elegant, nobil, lipsit de confruntarile violente ale celorlalte sporturi, el atrage persoane de varste cat mai variate, pasionate de un joc linistit, strategic, perfectionist. Plictisitor si prea sofisticat pentru unii, golful reprezinta o importanta investitie de bani si timp ale carui satisfactii sunt obtinute prin perseverenta si multa rabdare.
Clubul de golf este un loc al petrecerii timpului liber, al practicarii sportului preferat, al socializarii, dar si al incheierii de intelegeri intre marii "jucatori" politici si economici. De aici si conceptia potrivit careia golful este sportul bogatilor, al celor din inalta societate. Partial, aceasta ipoteza este adevarata, mai ales in cazul Romaniei, unde cei pasionati trebuie sa aiba o anumita putere financiara care sa acopere costurile abonamentului, al echipamentului, al instructorului etc.

Unde putem juca golf?

Mai precis, oricine poate sa joace golf, insa nu oricine isi permite. In primul rand, trebuie sa-ti gasesti un teren de golf cat mai aproape de resedinta. Bineinteles, pentru pasionatii instariti va exista mereu optiunea unei partide de golf pe un teren de calitate din afara tarii. In prezent, sunt doar patru cluburi in tara: in Bucuresti - Clubul Diplomatic, in judetul Alba – Clubul de Golf Paul Tomita, la Timisoara – Clubul de Golf Tite Golf Resort si la Breaza – Clubul de golf "Lac de Verde", singurul de lux din Romania.

Romania se afla in coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de terenuri de golf, acestea reprezentand doar 3% din totalul inregistrat in Europa de Est, conform datelor publicate recent de firma de audit international KPMG. Cehia se afla in frunte, cu aproximativ 70% din totalul locatiilor de acest gen. Piata din Europa de Est se dovedeste a fi una deosebit de atractiva, in conditiile in care numarul de terenuri s-a triplat, de la 45 in anul 2000 la 135 anul trecut.

Dintre toate terenurile de golf romanesti, cel de la Clubul Diplomatic este cel mai vechi si cel mai cunoscut, desi beneficiaza de un teren restrans, cu doar 6 gauri. Amplasat in nordul Bucurestiului, aici vin sa joace ambasadori, consuli, oameni politici, sportivi sau vedete, precum Dan Pescariu sau Mugur Mihaescu. Inainte de 1989, terenul de golf avea 18 gauri, dintre care a pierdut 12 odata cu amenajarea Parcului Herastrau.

Clubul de golf de la Pianu de Jos, judetul Alba, poarta numele celebrului jucaror si instructor de golf, Paul Tomita, cel care i-a fost profesor Regelui Mihai. Terenul are deocamdata 9 gauri, insa se doreste, pana in 2008, o dublare a acestora pentru a putea raspunde cerintei, dar si pentru a putea gazdui, in conditii optime, competitii de gen.

Cu 9 gauri, terenul de la Recas (Timis) este cel de-al treilea teren de golf omologat din Romania, fiind detinut de omul de afaceri Dan-Liviu Tite, care mai mai are in proprietate un altul in Germania. Amenajate pe locul unei foste pasuni, lungimea traseelor este de 5830 de metri pentru cele dedicate domnilor, respectiv 5092 de metri in cazul celor destinate doamnelor.

"Lac de Verde", singurul teren de golf de lux din tara, are 9 gauri si reprezinta o investitie initiala de 10 milioane de dolari in 2001. Proprietate a unui grup irlandez, clubul se afla la 700 de metri altitudine, in Breaza, la doar o ora departare de Bucuresti, ceea ce il face un excelent loc de relaxare pentru zilele de sfarsit de saptamana. Clubul gazduieste, de asemenea, 3 competitii de juniori, precum si cursuri gratuite pentru cei mici pasionati de golf.

Cat ne costa sa jucam golf?

Incepatorii pot sa invete sa joace golf in oricare dintre cele patru cluburi din tara. Clubul Diplomatic din Bucuresti percepe o taxa de aproximativ 100 de lei/persoana pentru un o initiere de 40 de minute. In cadrul acesteia, clientul beneficiaza de instructaj profesionist, de acces la terenul de golf, de acces la terenul de antrenament, precum si de un echipament complet de golf.

Clubul de golf Tite Golf Resort ofera un curs complet de intiere, care dureaza 3 zile, la un pret de aproximativ 350 lei/persoana, in grupuri de cate 6. Preturile sunt ceva mai piperate la clubul "Lac de Verde", unde se percepe o taxa anuala de 1000-2000 de euro pentru obtinerea unei legitimatii de membru de club. Pe baza acesteia, clientul beneficiaza de acces la toate traseele, de golf-mobil, de caddy, de instructor personal, de reduceri la cazare, precum si de alte facilitati.

In privinta echipamentului (numit si "bag"), unul complet ajunge sa coste de la 400 de euro pana la 3000 de euro, acesta putand fi procurat de la cluburile de golf sau de la magazinele specializate in echipamente sportive. Cu toate acestea, cel mai convenabil, din punct de vedere financiar, este inchirierea accesului la un echipament profesionist, optiune inclusa in orice abonament. Un echipament de baza contine trusa de crose, pantofi speciali, geanta, manusi si mingi.

Alternative

Daca golful ti se pare un sport prea costisitor, este bine sa ai in vedere cateva alternative, mai ieftine si poate mult mai la-ndemana.

Simulatoarele de golf sunt echipamente care iti permit practicarea jocului intr-un club indoor, folosind crose si mingi reale si respectand aceleiasi reguli. In simulator, terenul de golf este vizualizat pe un ecran cu dimensiuni de 4,5 metri latime si 2,5 metri inaltime, oferind senzatia unui joc in aer liber. Traiectoria mingii este simulata in cele mai mici detalii, iar fiecare lovitura este masurata si procesata in timp real. O experienta de acest fel costa intre 50 si 80 lei ora, iar un instructaj intial de 50 de minute ajunge la 20 lei.

Si totusi, exista o alternativa si mai ieftina, care nu te costa mai nimic, dar nici nu-ti ofera mari satisfactii: jocul de golf online. De la micile jocuri in Flash, pana la cele complexe, care reproduc jocul real cat mai fidel cu putinta, aceasta experienta in spatiul virtual poate sa-ti alunge plictiseala, familiarizandu-te, totodata, cu regulile jocului de golf.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri