Una dintre cele mai spectaculoase evenimente de pe piata romaneasca de media din ultima vreme ar putea lasa grupul Catavencu fara controlul publicitatii TVR. Preluarea äcatavencilorô de catre Vantu a pus in garda Splendid Media, compania care administreaza publicitatea postului public de televiziune, care pare sa fi luat masuri fara cunostinta actionarului majoritar de pana acum.

De la inceputul acestui an, compania care adminis-treaza spatiul publicitar al televiziunii publice este Splendid Media, controlata, cel putin pana saptamana trecuta, de grupul Catavencu. De la 15 iunie incoace, lucrurile au sanse serioase sa se schimbe.
Pana zilele trecute, actionariatul Splendid Media se prezenta astfel: 51.99% Poligraf SRL, 23,99% Catalin Sandulache, 23,99% Radu Budes, 0,02% Superb Advertising si 0,01% Sorin Vulpe. Poligraf SRL este compania aparuta dupa preluarea pachetului majoritar in ziarul äCotidianulô si a canalelor de informare conexe de catre äcatavenciô, in 2004, avand drept actionar majoritar pe SC Academia Catavencu SA, cu 50,01%, completata de firma fiului lui Ion Ratiu, Nicolae Ratiu ľ SC Regent House Printing&Publishing, cu 49.99%. Iar Superb Advertising ii are actionari pe Radu Budes si Catalin Sandulache, cei doi Managing Partners ai Splendid Media.
Potrivit informatiilor oferite SFin de catre Catalin Sandulache, dupa ce grupul controlat de Sorin Ovidiu Vantu, Realitatea Media, a anuntat la sfarsitul lunii trecute preluarea pachetului majoritar la grupul Catavencu s-a pus problema äevitarii conflictelor de interese si dorinta actionarilor fondatori de a recastiga majoritatea in actionariatul companieiô.

Ce zice Splendid

Ca atare, potrivit declaratiilor de saptamana trecuta ale aceluiasi Catalin Sandulache, vor fi efectuate o serie de modificari ce vor viza intregul actionariat, datele preliminare aratand ca actiunile ce apartin Poligraf SRL si lui Sorin Vulpe vor fi redistribuite integral catre Radu Budes, Catalin Sandulache, Superb Advertising si omul de afaceri Sorin Marin ľ cel care a vandut grupului Realitatea Media grosul actiunilor la Catavencu.

Astfel, Radu Budes ar urma sa controleze 25% din actiunile Splendid Media, Catalin Sandulache ľ 25%, Sorin Marin ľ 25%, Superb Advertising ľ 25%, iar o actiune va fi acordata unei alte persoane sau companii, pentru a intruni conditiile unei societati pe actiuni de a avea 5 actionari. Modificarile de actionariat ar urma sa se incheie joi, 15 iunie. Suficient timp pentru posibile rasturnari de situatie.

Ce zice Catavencu

Doar ca aceste informatii au constituit o surpriza pentru äcatavenculô Doru Buscu, director editorial la äCotidianulô, redactor-sef la äAcademia Catavencuô si, pana la finalizarea tranzactiei cu Realitatea Media, detinatorul a 13,11% din IQ Editex SRL (firma äcatavencilorô, principal actionar, alaturi de Fundatia Anonimul, in SC Academia Catavencu SA).
Contactat de SFin, Doru Buscu s-a aratat surprins de faptul ca Poligraf SRL ar urma sa piarda pozitia dominanta in compania ce administreaza publicitatea TVR, afirmand ca, din datele lui, äavem controlul asupra Splendid Mediaô.

Potrivit lui Doru Buscu, echipa Catavencu a negociat cu diversi vanzarea pachetului majoritar timp de opt luni, grosul discutiilor fiind purtate cu un fond de investitii britanic, restul cu ätrei viitori investitori strategiciô pe piata romaneasca de media. Toate aceste tratative erau insa incheiate definitiv, fara rezultat, cand a aparut äoferta neasteptat de bunaô de la Sorin Ovidiu Vantu, oferta negociata pe parcursul a trei saptamani si care a vizat toate institutiile de presa ale Catavencu ľ äAcademia Catavencuô, äRadio Guerrillaô, äCoti-dianulô, äTabuô, äB-24-Funô si alte ca-teva periodice de nisa. In martie, Sorin Marin anunta negocieri cu fondul de investitii Baring Corilius Private Equity.

Negocieri si simple conversatii

Atat Realitatea Media, cat si reprezentantii grupului Catavencu au refuzat, pana acum, sa dea informatii exacte despre detaliile financiare ale intelegerii cu Realitatea Media. Dar, potrivit redactorului-sef de la Catavencu, Realitatea Media nu va detine controlul administrativ, economic si editorial in mod direct asupra canalelor detinute de äcatavenciô. Acestia vor fi cei care vor pastra fraiele publicatiilor achizitionate si ale postului Radio Guerrilla, Realitatea Media putand actiona din ipostaza de actionar majoritar la Catavencu SA.

Iar pe tema independentei editoriale, pe care äcatavenciiô au vrut sa o garanteze, totul s-a rezolvat in urma unei äconversatii cu Sorin Ovidiu Vantuô, potrivit lui Doru Buscu. El arata ca SC Regent House Printing& Publishing SRL, celalalt important actionar in Poligraf SRL (firma care, pe langa participatia la Splendid Media, editeaza Cotidianul si majoritatea publicatiilor din grup) si Poli-
fonic SRL (firma care detine Radio Guerrilla), a avut o simpla discutie cu SOV, prin directorul Calin Husar, pe tot parcursul negocierilor, la care nu a participat activ. Calin Husar nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare.

In rest, nici Realitatea Media, nici äcatavenciiô nu au putut comenta pe seama informatiilor date presei la sfarsitul lunii trecute de Sorin Marin, care anunta ca, la negocierile cu Realitatea Media, a fost disponibil spre vanzare un pachet de 70% din actiuni, inclusiv cele 49,993% detinute de el in SC Catavencu SA.

Restul de actiuni in aceasta firma apartin IQ Editex SRL, ce-i reuneste pe cei noua äcatavenciô, fiecare cu pachete intre 9,29 si 13,2%.

Mai e timp pentru schimbari

In conditiile in care tacerea este atotstapanitoare peste detaliile preluarii grupului Catavencu de catre Realitatea Media, alte surse de pe piata au lasat de inteles ca tranzactia ar urma sa se finalizeze cel mai devreme la sfarsitul verii. Lucru sugerat, de altfel, la inceputul acestei luni si de convorbirile purtate de reprezentantii celor doua grupuri cu membrii Consiliului National al Audiovizualului, pe tema preluarii de catre Realitatea a firmei Polifonic SA, care detine licentele pentru Radio Guerrilla.

Atunci, reprezentantii Realitatea afirmau ca preluarea proprietatii va fi un proces complex, in etape, si ca va mai trece ceva timp pana cand grupul media va cere CNA aviz de cedare a licentelor Radio Guerrilla, pentru evitarea unei posibile incalcari a Legii Audiovizualului.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri