La început, Internetul era format din conținut creat de editori și citit de către utilizatori. Nici în prezent lucrurile nu stau cu mult diferit – web 2.0 este încă modelul predominant: indivizii creează conținut care este publicat și monetizat de platforme precum Instagram și Facebook.

În viitor, însă, este de așteptat ca atenția să se îndrepte către creatori, grație posibilităților oferite de două noi tehnologii. În primul rând, NFT și elementele conexe oferă creatorilor controlul asupra drepturilor de autor, cu privire la operele lor. Apoi intervine și un motor de recomandare, un algoritm care sugerează conținut autorilor pe care nu îi urmărim. Combinate, cele două vor crește semnificativ piața pentru creatorii care își câștigă existența publicând și vânzând conținutul lor online.

Aceasta este o veste bună pentru comunitatea creativă. Dar la fel de mult se va bucura și întreaga industrie publicitară, pentru care aceste comunități reprezintă o resursă importantă.

În prezent, conținutul de marcă, adică materialele care promovează un anumit brand, se află la periferia eforturilor de marketing. Putem găsi, desigur, exemple implementate cu succes, dar acestea sunt doar excepții. Cele mai multe cazuri sunt proiecte de influencer marketing, ale căror standarde rămân scăzute. Acest lucru se datorează unui număr de caracteristici. În mod regretabil, totuși, o mare parte din aceste activități o reprezintă cripto-publicitatea. La aceasta se adaugă și calitatea slabă a datelor care dovedesc eficiența comunicării realizate de branduri în colaborare cu creatorii. Impresiile, like-urile, comentariile și share-urile sunt încă indicatorii de bază ai performanței, deși există numeroase dovezi că acești parametri nu sunt strâns legați de efectele importante pentru afaceri.

Epoca de aur a conținutului de marcă încă nu a venit, dar standarde mai bune pentru colaborarea cu creatorii și evaluarea proiectelor de colaborare pot fi implementate chiar de azi. Iată o serie de sfaturi pe această temă.

Măsura succesului: Să începem cu obiectivele și punctele de măsurare ale conținutului de marcă publicat în social media. Acest conținut nu ar trebui să îndeplinească niciun obiectiv special și nici performanța sa nu ar trebui să fie măsurată în funcție de un set exotic de indicatori sociali. Indiferent de suportul și de mijloacele de exprimare, reclamele sunt evaluate prin prisma impactului lor asupra nivelului de cunoaștere a brandului, like-urilor, preferințelor, intenției de cumpărare, vizitelor, descărcărilor și achizițiilor. Conținutul de marcă nu este unic în această privință.
Ca un conținut de marcă să poată influența parametrul selectat, trebuie să fie conceput în acest sens, iar acest lucru este strâns legat de selecția creatorului.
Activitățile de conștientizare în rândul unui anumit grup pot necesita un partener diferit de activitățile care validează un brand printr-o demonstrație "pe teren". În loc să evaluăm creatorii doar prin prisma razei lor de acoperire organică, este mai bine să analizăm ofertele lor în mod global:
Care este credibilitatea lor în cadrul categoriei?
Cred ei în ceea ce spun despre marcă?
Care sunt abilitățile lor creative?
Rămân deschiși la o colaborare pe termen lung?

Relevanța: Este mai bine să alegeți un partener care îndeplinește criteriile incluse în primele trei întrebări, decât unul al cărui principal atu este numărul de fani. Raza de acțiune a conținutului poate fi stimulată prin susținerea acestuia cu un buget media majorat cu suma economisită din onorariul vedetei.

Formatele de conținut de marcă plătite aduc multe beneficii. Acestea pot fi direcționate și optimizate pentru rezultate importante pentru marcă (reach, conversie etc.). De asemenea, pot fi măsurate. Acest lucru este important deoarece, prin măsurare, echipele au posibilitatea de a experimenta și de a compara diferite strategii. În acest fel, toate tezele din acest text pot fi confirmate sau infirmate.

Concluzia e simplă: totul se rezumă la măsurare și la o abordare strictă a activităților de publicitate și de optimizare bazate pe dovezi concrete. Dacă nu vom accepta acest lucru, toate discuțiile despre execuția creativă se vor încheia așa cum ne-am obișnuit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri