Un grup de parlamentari liberali, printre care deputatul Gigel Ştirbu şi senatoarea Nicoleta Pauliuc, au depus un proiect legislativ privind interzicerea publicităţii pentru ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit, în contextul dovezilor ştiinţifice care arată că aceste tipuri de produse reprezintă factori de risc pentru sănătatea populaţiei, scrie Agerpres.

Proiectul propune modificarea Legii audiovizualului nr. 504/2002 şi completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, în scopul aplicării aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii, în mass-media, dar şi stradal, pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit, precum pentru ţigările clasice, potrivit unui comunicat al Senatului, transmis joi AGERPRES.

"Din păcate, fumatul în rândul minorilor a devenit un flagel în România. Alături de consumul de stupefiante, fumatul este principalul motiv de îngrijorare al celor care realizează statistici în domeniu. Datoria noastră este să facem tot posibilul ca acest pericol să înceteze sau, cel puţin, să fie diminuat. Creşterea interesului copiilor pentru fumat poate fi determinată şi de apariţia unei noi categorii de consumatori de tutun şi, implicit, de nicotină, o substanţă cu proprietăţi adictive: cei care fumează produse din tutun încălzit. Educaţia despre prevenţie şi sănătatea generaţiilor tinere ar trebui să fie un obiectiv naţional asumat", a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu.

La rândul său, senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a transmis că vapatul este un obicei "profund nesănătos" şi de natură să afecteze "puternic" sănătatea consumatorului unor astfel de produse.

"Din această perspectivă, este clar că trebuie să se aplice un regim restrictiv privind publicitatea, aşa cum se întâmplă deja în cazul ţigărilor obişnuite, alcoolului şi, mai nou, jocurilor de noroc. Problema cu vapatul este adresabilitatea foarte mare către publicuri ţintă foarte fragede din perspectiva vârstei, inducându-se ideea falsă că riscurile pentru sănătate sunt neglijabile. Dacă vrem să avem generaţii viitoare mai sănătoase, mai puternice şi mai productive trebuie să le protejăm de acest factor de risc. Vă spune acest lucru o mamă îngrijorată de toate aceste tentaţii şi riscuri la care sunt supuşi copiii noştri", a explicat Pauliuc.

În rapoartele sale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că aşa-numitele e-lichide utilizate în ţigările electronice - indiferent dacă au în componenţă sau nu nicotină - conţin aditivi, arome şi substanţe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor.

De asemenea, conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3% din populaţia României a folosit produse pentru vapat sau care încălzesc tutunul. Spre exemplu, din totalul elevilor cu vârsta între 13 şi 15 ani, 3,1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună - consumatori curenţi.

Iniţiativa parlamentarilor liberali este congruentă cu măsuri similare la nivel european şi vine să completeze legislaţia românească, având în vedere aceste noi tehnologii care permit consumul nicotinei, se mai arată în comunicatul documentul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri