Fondul Proprietatea (FP) este cea mai tranzactionata companie de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in momentul de fata. De cand s-a listat si pana la inceputul acestui an, actiunile FP au scazut cu 12%, insa chiar si asa, o metoda simpla de plasare a banilor ar fi putut sa le aduca castiguri investitorilor interesati de Fondul Proprietatea sau de alte actiuni cu evolutii similare.
Pentru investitorii interesati sa isi plaseze o parte din bani in actiuni, dar care se tem de scaderi drastice sau nu au timp suficient pentru a urmari zilnic stirile si informatiile despre respectivele companii exista o solutie care le permite sa inregistreze castiguri chiar si atunci cand respectivele titluri sunt in scadere: investitiile mici, dar constante.

In acest sens vor fi oferite trei exemple de actiuni tranzactionate pe Bursa in ultimii doi ani: Fondul Proprietatea - o actiune care a inregistrat o scadere modesta din 2011 si pana la inceputul lui ianuarie 2013, Banca Carpatica (BCC) - o actiune care s-a prabusit in acest interval de timp, si Petrom (SNP) - o actiune care a inregistrat cresteri semnificative in ultimii doi ani.

Fondul Proprietatea


In toate cele trei cazuri vom porni de la un exemplu simplu, al unui investitor cu 8.000 de lei la dispozitie pentru a fi plasati in actiunile unei companii.

Daca acesta ar fi cumparat de toti banii actiuni FP in ziua listarii (25 ian. 2011) si-ar fi construit un portofoliu format din 12.317 actiuni ale Fondului (luand in considerare pretul de 0,6495 lei de la acea data). La inceputul acestui an respectivele actiuni ar fi valorat 7.026 lei, reprezentand o pierdere de 12,1%.



In schimb, daca respectivul investitor ar fi cumparat actiuni FP in valoare de 1.000 de lei la inceputul fiecarui trimestru din ultimii doi ani (vezi tabelul alaturat), in prima zi de tranzactionare din 2013 portofoliul ar fi fost compus din 15.359 actiuni Fondul Proprietatea cu o valoare totala de 8.762 lei. Castigul ar fi ajuns astfel la 9,5% (sau 7,2% daca luam in calcul si un comision al brokerilor de 1%), asta desi actiunile au scazut pe bursa de-a lungul intervalului de timp mentionat.

Banca Comerciala Carpatica


Al doilea exemplu este cel al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), ale carei actiuni au cazut cu aproape 50% in doi ani. In acest caz strategia de investi constant pe termen lung nu a salvat portofoliul de la inregistrarea unor pierderi, insa le-a redus semnificativ.

Astfel, investind ca si in exemplul anterior cate 1.000 de lei in fiecare trimestru, portofoliul ar fi ajuns fie compus din 150.867 actiuni BCC, care la inceputul acestui an ar fi valorat 6.064 lei (pierdere de 24,2%). In schimb, investirea intregii sume de 8.000 de lei la inceputul lui 2011 ar fi generat o pierdere de 49% in doi ani.

Acest exemplu arata ca strategia nu garanteaza castiguri indiferent de cat de mult scade o actiune, insa cel putin limiteaza semnificativ gaurile pe care respectivul titlu le poate da in buzunarul investitorului.

Petrom


In cazul ultimului exemplu am ales o actiune care, spre deosebire de precedentele doua, a crescut din 2011 si pana in prezent.
In aceasta situatie se poate observa ca randamentul investitorului care a investit constant (+23,5%) a fost ceva mai mic decat daca ar fi investit intreaga suma la inceputul lui ianuarie 2011 (+29%).

Motivul este simplu: din cauza ca actiunile au crescut constant in aceasta perioada, investitorul a cumparat actiuni din ce in ce mai scumpe, si, implicit, din ce in ce mai putine, avand in vedere ca suma constant investita (1.000 lei) se impartea la un pret/actiune tot mai mare. Daca in schimb acesta ar fi cumparat toate titlurile in ianuarie 2011, cand pretul era mic, atunci numarul de actiuni ar fi fost mai mare si la fel si profitul de la sfarsitul perioadei analizate.

Concluzia


Strategia de a cumpara pe termen lung actiuni la intervale regulate de timp poate limita sau chiar elimina complet pierderile pe care unele actiuni le inregistreaza, atat timp cat acestea nu ajung la niveluri extreme. Datorita simplitatii si a faptului ca ofera un anumit grad de diversificare (al pretului de achizitie), aceasta este indicata investitorilor conservatori si care nu vor sa aloce prea mult timp investitiilor.
In schimb, trebuie mentionat ca pentru cei care spera sa inregistreze recorduri absolute de randamente pe bursa, aceasta strategie trebuie exclusa aproape complet.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri