Pentru investitorii interesati sa isi plaseze o parte din bani in actiuni, dar care se tem de scaderi drastice sau nu au timp suficient pentru a urmari zilnic stirile si informatiile despre respectivele companii exista o solutie care le permite sa inregistreze castiguri chiar si atunci cand respectivele titluri sunt in scadere: investitiile mici, dar constante.

In acest sens vor fi oferite trei exemple de actiuni tranzactionate pe Bursa in ultimii doi ani: Fondul Proprietatea - o actiune care a inregistrat o scadere modesta din 2011 si pana la inceputul lui ianuarie 2013, Banca Carpatica (BCC) - o actiune care s-a prabusit in acest interval de timp, si Petrom (SNP) - o actiune care a inregistrat cresteri semnificative in ultimii doi ani.

Fondul Proprietatea

In toate cele trei cazuri vom porni de la un exemplu simplu, al unui investitor cu 8.000 de lei la dispozitie pentru a fi plasati in actiunile unei companii.

Daca acesta ar fi cumparat de toti banii actiuni FP in ziua listarii (25 ian. 2011) si-ar fi construit un portofoliu format din 12.317 actiuni ale Fondului (luand in considerare pretul de 0,6495 lei de la acea data). La inceputul acestui an respectivele actiuni ar fi valorat 7.026 lei, reprezentand o pierdere de 12,1%.